Учени: Преди важно решение, пийте кафе

10256
Учени: Преди важно решение, пийте кафе
Снимка: iStock/Guliver

Кофеинът активира така нареченото конвергентно мислене, което отговаря за намирането на конкретни решения. До такъв извод са стигнали американски психолози, които са анализирали влиянието на това вещество върху начина на мислене. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Consciousness and Cognition”, предаде БГНЕС.

Кафето е най-разпространения психотропен продукт в света.

В САЩ 85 % от възрастното население пие най-малко по една чаша кафе на ден. Известно е, че кофеинът повишава концентрацията, двигателния и емоционалния тонус. Досега обаче не е изследвано въздействието му върху творческото мислене и способността на човек да намира решение на различни проблеми или изход от някаква ситуация.

Психолози от университетите в Арканзас и в Северна Каролина са проучили как кофеинът влияе върху двата типа мислене у човека – конвергентното и дивергентното. Първото отговаря за търсенето на конкретно решение на проблеми и намирането на един „правилен” отговор. Второто, тъкмо обратното, създава поток от идеи, генерира набор от интересни и оригинални решения. То е характерно за творческите натури.

В западната култура кофеинът се асоциира с творчески занимания и начин на живот. Писателите биват представяни с чаша кафе в ръка, а програмистите – с енергийни напитки, пише в изследването.

Учени откриха формулата на перфектното еспресо

Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на "перфектното" еспресо. В статия, публикувана в списание Matter, и...

Проведените тестове, обаче, показали, че кофеинът не оказва никакво влияние върху дивергентното мислене, т.е. не стимулира творческите процеси. Затова пък повишава способността на човек да се концентрира и да решава различни проблеми.

Двеста милиграма кофеин подобряват значително решението на проблеми. Те не се отразяват на творческото мислене, но и не влошават резултатите, така че пиенето на кафе не пречи на творците.

Наблюденията показали, че кофеинът не се е отразил върху работата на паметта, но пък е подобрил настроението на участниците в експеримента.

Според учените, положителното влияние на кофеина върху способността да се намират решения е в пълен синхрон с други негови когнитивни предимства – способността за концентрация, наблюдателност, съсредоточеност. Освен това кофеинът е стимулант за двигателната и мозъчната активност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com