Учени разкриха какво чувства човек, когато умира

29815
Учени разкриха какво чувства човек, когато умира
Снимка: Pexels от Pixabay

От години се провеждат изследвания на процеса на умиране от медицинска и психологическа гледна точка. Смъртта е свързана с болка и страдание както за умиращия, така и за семейството, което трябва да се справи със загубата на близък човек. Лекарите случайно откриват чрез запис на ЕЕГ какво се случва с мозъка на умиращия и публикуват своите открития.

Умирането е като медитация

Необичайното откритие е направено в болница в Луисвил, щата Кентъки, САЩ. Мъж на 87-годишна възраст е приет в неврологичното отделение поради появата на епилептичен припадък след падане. За да се потвърди наличието на заболяване, свързано с епилепсия, мъжът бил включен към ЕЕГ (метод, който записва мозъчната активност). Целта на това изследване е било да се постави диагноза и да се въведе подходящо лечение на мъжа. По време на наблюдението на мозъчните вълни мъжът изпаднал във внезапен сърдечен арест и впоследствие починал.

Мозъчните вълни, записани от уреда, както няколко секунди преди, така и след смъртта, наподобявали записи, подходящи за състояние, в което пациентът спи, медитира или си припомня минали събития. Това означавало, че докато е умирал, този човек е усещал спокойствието и релаксацията, които съпътстват тези приятни състояния.

Умирането е свързано с любов и съпричастност

Това изненадващо откритие потвърждава изследвания отпреди няколко години. Тогава беше проведен експеримент с плъхове, за да се запишат жизнените функции и параметрите на мозъка на животните по време на смъртта. Тогава беше установено, че гама вълните се увеличават при тези бозайници. Те се произвеждат в мозъка на бозайниците и отговарят за чувството на любов и съпричастност.

Лекар: Най-застрашени от смърт от сърдечна недостатъчност са...

Как човек усеща смъртта?

Учените научават за това как всъщност хората усещат смъртта от някои експерименти или разкази на хора, преживели клинична смърт. 

Лекари в Лондон провеждат противоречив експеримент с участието на 13 здрави доброволци. На пациентите са дадени диметилтриптамин - много силен наркотик, който е психоактивно вещество - и плацебо по интравенозен път. 

Пациентите били помолени да опишат подробно усещанията си и лекарите установили, че усещанията са сходни с тези на хора на прага на смъртта. Какво усещали изследваните пациенти:

- чувство, че се намират извън тялото, 
- влизане в тунел, 
- силни положителни емоции, 
- решителност за връщане "при живите", 
- интензивна светлина с неизвестен произход.

Какъв е редът, по който човешкото тяло умира?

Според досегашните изследвания е установено, че има определен ред, по който човешкото тяло умира. Някои симптоми се появяват още докато тялото е живо, като например изчезването на усещанията за глад и жажда. 

Когато сърдечният мускул спре, на свой ред умират центровете на говора, слуха и зрението. Едва след като мозъкът спре да работи, спират да функционират и другите вътрешни органи. 

Тридесет минути след като сърцето и мозъкът спрат да работят, се появяват синини по горните и долните крайници, което е свързано със спирането на кръвотока през кръвоносните съдове. 
Няколко часа след смъртта настъпва сковаване на тялото (постмортална концентрация) и е свързано с блокирането на системите, отговорни за мускулната функция. Концентрацията отслабва с течение на времето и обикновено тялото става отново вяло след 36-72 часа.

Още едно проучване показва: Старостта може да бъде преборена в бъдеще

Признаци на предстояща смърт

Предстоящата смърт на пациента може да се разпознае по промени в поведението дори няколко дни преди смъртта. Тези симптоми са свързани с резултатите от експеримента, описан по-горе, тъй като умиращите хора често имат халюцинации. Те виждат хора, които вече са починали, или се чувстват така, сякаш са се върнали назад във времето и се намират на друго място. 

Много често умиращият човек осъзнава смъртта и директно говори за "прибиране у дома" или "време е". Спокойствието, което съпътства умиращия човек, прави и дишането му по-плитко и спокойно. 
Когато умиращият е бил съпътстван от хронично заболяване заедно с болка, тези оплаквания често отшумяват преди смъртта. Пациентът отказва да приема болкоуспокояващи в името на това да се почувства по-добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com