Учени разкриха защо постоянно ни се яде

11442
Учени разкриха защо постоянно ни се яде
Снимка: iStock

Повишеното чувство на глад може да бъде причинено от факта, че не консумирате достатъчно протеин - неговият дефицит води до факта, че ситостта не трае дълго и скоро след хранене ще се сблъскате с желанието да хапнете отново. Не забравяйте яйцата, млечните продукти, месото, птиците и бобовите растения.

Същият ефект може да се очаква, ако в диетата ви има твърде малко фибри, няма бавни въглехидрати, но има доста бързи - тези, които се съдържат в десерти, бисквити и други сладкиши. Коригирайте диетата си и следете за промени. Ще ви помогнат пълнозърнести храни, влакнести зеленчуци (тиквички, тиква), картофи, плодове – ябълки, круши.

Освен това чувството на глад често се бърка със силна жажда. Следващият път, когато ви се яде нещо, опитайте първо да изпиете чаша вода или чай - това може да спаси положението. Говорим за вода или напитки без захар и други добавки. Опитът да утолите жаждата си със сладка газирана напитка или кафе с капачка сметана може да завърши с неуспех: усещането за жажда ще изчезне за кратко време, но много „празни“ калории ще влязат в тялото, ще скоро искате да ядете отново.

Причините за силния глад могат да бъдат различни. Не винаги става въпрос за диета: може да са метаболитни нарушения, наследствени заболявания, психични и други заболявания. Чувството за глад е едно, причините, които го налагат, са различни, а начините за справяне с всяка от тях са различни.

Понякога хората с изненада откриват, че са постоянно гладни (и дори се чувстват гладни през нощта) изобщо не поради недохранване, а поради хронични здравословни проблеми, които могат да бъдат поне частично коригирани. Така че, ако сте гладни през цялото време или детето ви е постоянно гладно, тогава обърнете внимание на медицински причини.

Постоянно сте гладни - лекар разкри какви са причините за това

Защо постоянно ни се яде?

Депресия

Хората, които са депресирани или страдат от тревожно разстройство, често изпитват постоянно чувство на глад и непреодолимо желание да хапнат нещо. Те предпочитат нещо вкусно, опитвайки се с храната да повишат нивото на серотонина, така наречения хормон на радостта, който се произвежда в недостатъчни количества по време на депресия.

Проблеми със съня

Липсата на сън (ако спите по-малко от 6 часа на нощ) провокира хормонален дисбаланс, което води до повишено чувство на глад, което някои хора изпитват почти постоянно

Хипертиреоидизъм

Въпреки не особено впечатляващите си размери, щитовидната жлеза е много важна за нормалното функциониране на тялото. Нарушенията в нейното функциониране се отразяват на нашето състояние. Хипертиреоидизмът - повишеното производство на хормони от жлезата - може да причини цяла гама от симптоми, сред които силно чувство на глад не на последно място.

Лекарства

По време на приема на определени лекарства може да възникне силно чувство на глад. Например, кортикостероиди, антидепресанти и антипсихотични лекарства могат да причинят този ефект.

Поради постоянната нужда да хапват нещо, което често е свързано с приема на лекарства, хората често наддават на тегло - това е особено вярно през първите месеци от приема на лекарството.

Лекар: Ако не можете да задоволите глада си, може да страдате от тази болест

Диабет тип 2

Хората често не осъзнават, че имат диабет тип 2. И това се случва, дори ако признаците на заболяването са доста очевидни. Сред най-често срещаните признаци на диабет са силна жажда, често уриниране, замъглено зрение, загуба на тегло и лошо зарастване на рани. Прекомерният глад също е в този списък. Ако забележите някое от тези, консултирайте се с лекар и се изследвайте за захар.

Менопауза

Преходът към менопаузата и нейното начало е сериозно изпитание за женското тяло. Наддаването на тегло през този период не е необичайно. Учените са установили, че намаляването на нивата на естроген просто провокира повишаване на апетита, поради което мнозина започват да ядат все повече и повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...