Учените откриха неочакван начин за удължаване на живота

3097
Учените откриха неочакван начин за удължаване на живота
Снимка: iStock

Учени от университета в Мичиган (САЩ) установиха, че хората, които имат цел в живота и се стремят да я постигнат, живеят по-дълго и се оплакват по-рядко от здравословни проблеми от тези, които смятат живота си за безсмислен. Според тях дългосрочните планове за бъдещето намаляват риска от развитие на много опасни заболявания, като рак и сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това, правилното хранене и упражненията могат да бъдат стимулантите, които активират други цели и ни зареждат с оптимизъм. В същото време, различните хора могат да имат различни цели – свързани със семейството, хобитата, професията и т.н. Изобщо, важно е всичко, което обогатява живота и го изпълва със смисъл.

Какво искам от живота?

В проучването са участвали около 7 хиляди души на възраст над 50 години. Преди това всички доброволци били тествани по метода на модифицираната скала за психологическо благополучие на Reiff и Keyes. С негова помощ се установява дали човек има цел в живота и колко силна е тя за него. В съответствие с това участниците в експеримента са разделени на 5 групи (група 1 - с най-значима цел).

Проучването продължило 4 години. През това време са починали 776 анкетирани. Учените анализирали различни фактори (възраст, ниво на образование, лоши навици и т.н.) и съпоставили всичко това с резултатите от проучването. Оказва се, че тези респонденти, които са имали много важна цел в живота, се чувстват по-добре и умират по-рядко от хронични заболявания.

Как да се научим да си поставяме и постигаме големи цели?

Тези открития обаче не са нови. Японците имат такова понятие - "икигай" (буквално преведено като "смисълът на живота"). Икигай е философия, която ви помага да намерите удовлетворение и радост в ежедневните си дейности. Просто казано, това е, което ви кара да искате да станете сутрин и да продължите да живеете! Може би, благодарение на икигай, жителите на Земята на изгряващото слънце се отличават с дълголетие.

Така че опитайте се да намерите смислена цел в живота си - и със сигурност ще добавите още няколко години към земното си пребиваване! Всеки, който е имал някаква цел, знае колко е обсебващо и как не ти дава покой, докато не я постигнеш, след което пристъпваш към следващата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com