Учените са категорични, че следобедното кафе е ВРЕДНО

6609
Учените са категорични, че следобедното кафе е ВРЕДНО
Снимка: iStock

Понякога следобед, когато ни гонят задълженията и имаме тежък ден, се изморяваме прекалено много и доста бързо. Тогава се случва да посегнем към ароматната чаша кафе, за да си вдъхнем малко енергия. Оказва се, че освен стимул за действие, вие давате нещо друго на организма, което не е особено приятно за вашето здраве. И така, какви са страничните ефекти от консумацията на кафе следобед?

Кафето, както повечето напитки, има своите плюсове и минуси. Несъмнено основното му предимство е „да ни дава“ енергия. Освен това то е ароматно и вкусно и човек лесно се пристрастява към него. Кафето обаче изсмуква много ценни минерали от тялото ни и консумирано в часове, различни от сутринта, може да ни накара да ни навреди.
Учените посочват, че пиенето на кафе в късния следобед, по-специално поне 6 часа преди сън, може да ни навреди. Какви са страничните ефекти от консумацията на кафе по-късно през деня?

Кое кафе е най-вредно

Повечето хора обожават и с радост пият кафе ежедневно. Според проучванията горещата напитка може да бъде свързана с ползи за здравето. ...

Нарушение на циркадния ритъм

Учените са открили, че пиенето на двойно кафе три часа преди лягане обръща циркадния ни часовник средно с 40 минути. Вечерният кофеин нулира циркадния часовник на тялото, набора от молекулярни сигнали, които ни карат да функционираме в 24-часов ритъм, което също нарушава фазите на съня ни.

Трудност при заспиване и "лек сън"

Вероятно не е изненада за вас, че консумирането на кафе малко преди лягане ще се отрази пагубно на качеството на съня. Според проучване, публикувано през 2014 г. в Journal of Biological Rhythms, хората, на които е дадена доза кофеин, еквивалентна на две кафета 5 часа преди лягане, им е било нужно по-дълго време, за да заспят. Това обаче не бил краят на проблемите им със съня. Тези хора също се будели по-често през нощта, имали са по-дълги периоди на „лек сън”, който е вид преход между будност и сън и не им е осигурило достатъчно регенерация. От своя страна периодите на „дълбок” сън, необходими за останалата част от мозъка, са били по-кратки при анкетираните.

Влошаване на нощното изпотяване в менопаузата

Защо не бива да изхвърляте УТАЙКАТА от кафенцето

Ако вкъщи по няколко пъти дневно сами приготвяте кафето си, то значи изхвърляте големи количества утайка. Но защо трябва веднага да ги ...

Оказва се, че следобедното кафе не е съюзник за жените, които преминават през менопаузата. Консумирането на кофеин следобед може да изостри проблема с нощното изпотяване по време на менопаузата, според проучване от 2015 г., публикувано в списание Menopause.

„Намаляването на приема на кофеин може да бъде полезно за тези жени, които изпитват горещи вълни и нощни изпотявания“, казва авторът на изследването д-р. Стефани от Клиниката за женско здраве в клиниката Майо. По време на климактеричния период обикновено се препоръчва да се откажете от кофеина, особено в часове, различни от сутрешните.

Диуретичен ефект

Проучване от 2013 г., публикувано в International Uroginecology Journal, установи, че жените, които пият големи количества кофеин, са по-склонни да получат уринарна инконтиненция, отколкото тези, които не го използват или го правят в умерена степен. Кофеинът несъмнено има диуретичен ефект, така че консумацията на кафе през втората половина на деня може да доведе до събуждане през нощта за уриниране.

След прочетеното можем да си направим извода, че кафето е най-добре да се консумира в първата част от деня. 

Ако сложите тази подправка в кафето, ще се изчистите от токсините и ще отслабнете

Ако искате да направите кафето не само по-вкусно, но и по-полезно, добавете тази подправката към него. Тя не само неутрализира вредните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com