Учудващи факти за далечна Финландия, които не сте и чували

8611
Учудващи факти за далечна Финландия, които не сте и чували
Снимка: https://unsplash.com

Ако обичате да пътувате и си мислите, че знаете всичко за Финландия, то може би ще ви изненадаме с някои интересни и леко странни факти за страната, които вероятно не сте чували. С какво друго е популярна Финландия освен с известната си марка телефони?

Паркинги за кучета

Според законите на Финландия всеки собственик на сграда е задължен да осигури и изгради обособени места за завързване на домашните любимци в противен случай може да бъде глобен.

Мечове на дипломирането

Има финландски университети, където на дипломирането си докторантите получават мечове заедно с дипломите си.

Финландците обичат да четат

Населението на Финландия наброява малко над 5 милиона души. Наетите от библиотеките книги годишно са над 67 милиона. Интересното е, че във Финландия библиотеки могат да бъдат открити дори на бензиностанциите, а в големите библиотеки освен книги може да наемете музикални инструменти, шевни машини или спортно оборудване.

“Четящи” кучета

Всеизвестно е, че кучетата помагат на незрящите хора. Във Финландия обаче има кучета, които са обучени специално, за да помагат в четенето на децата и така по - лесно да научат финландският език, който изобщо не е лесен.

Език на елфите

Финландският е един от най - трудните езици. В него има поне 40 синонима на думата сняг, но няма дума, която да означава “моля”. Дори писателят Дж. Р. Р. Толкин го използва като основа на езика на елфите в своите произведения.

Бонус за прекратяване на почивка

Финландските компании имат политиката да стимулират служителите си с паричен бонус ако се завърнат по - рано от отпуск. Друг интересен факт е, че не никой не може да скрие колко печели, защото всеки може да получи тази информация само с позвъняване на определен телефонен номер.

Глобите

Във Финландия размерът на глобите е пряко свързан с това какви доходи има нарушителят. Тоест колкото повече пари изкарва човек, толкова по - големи глоби плаща, когато извърши нарушение.

Полиция с елени

В много страни има конна полиция, но във Финландия елени помагат на полицаите. Това е измислено повече с цел привличането на повече туристи в северните части на страната.

Обичат бирата

Финландците обичат да пият много бира. Средностатистически финландецът изпива 85 литра бира годишно, поради което в супермаркетите има промоции за купуване на 1000 кенчета бира.

Къщи за студентски купони

Почти всички университети във Финландия притежават къщи за партита, които могат да се наемат безплатно.

Кафето на почит

Освен бирата, другата високо ценена напитка във Финландия е кафето. В сравнение с италианците, които пият едва 5 кг кафе годишно, финландците консумират 12 кг.

Хелзинки - градът с най - честните хора

След проведен експеримент е доказано, че в столицата на Финландия живеят едни от най - честните хора. Експериментът се е състоял в разпръскването на 12 портфейла на различни места в града. Резултатът - 11 върнати портфейла.

Лесен достъп до сауни

Населението на страната е 5 милиона души, сауните - 2 милиона. Това е доста повече от автомобилите в страната.  Финландците са благословени с неограничен достъп до сауни. В почти всички компании има сауни за служителите. Дори затворниците имат право на сауна веднъж месечно. 

Хеви метъл

Финландия затвори границите си за неваксинирани чужденци

Финландия забрани влизането на чужденци, които не са ваксинирани срещу Covid. Мярката влезе в сила в 14:00 часа по Гринуич (16:00 бълга...

Според статистики Финландия е страната, която има най - много хеви метъл банди на глава от населението. За децата също има банда наречена Hevisaurus, чиито изпълнители са облечени в костюми на динозаври.

Национален ден на спящите глави

Националният ден спящите глави е забавна традиция посветена на хората, които се успиват. Според нея поспаланковците се хвърлят във вода.

Необичайни състезания

Финландия е известна и със странните си състезания. Например, за да спечелят безплатна бира мъжете трябва да носят жените си, а за да демонстрират сила - да хвърлят телефоните си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно