Удивителната пустиня с много цветя

1533
Удивителната пустиня с много цветя
Снимка: Ивайло Дончев

Близо до границата на САЩ с Мексико се намира уникалният национален парк-резерват с официално име „Анза Борего“ - а неофициалното му название е „Цъфящата пустиня“. Това е вторият по големина национален парк в Съединените щати с площ 2400 квадратни километра.

Веднъж годишно тук се случва истинско чудо. Девет календарни месеца в тази калифорнийска пустиня цари жега и пълно отсъствие на каквито и да било живи същества. Почвата е толкова суха, че сякаш никога няма да има никаква растителност. Но през февруари започва да се случва нещо невероятно! За няколко дни на внезапни и обилни дъждове околната природа се въздига от прах и пепелта, сякаш вълшебната птица Феникс!

Целият парк се превръща не просто в зелена равнина - а в истинска цветна градина с невероятно красиви цветя. Този феномен е известен на всички туристически агенции по света, затова десетки хиляди туристи редовно идват в цъфтящата пустиня "Анза Борего". Райското кътче цъфти три месеца, а след това, като по магия, всичко изсъхва, умира и се отвява от вятъра.

Ще се превърне ли Земята в необитаема пустиня?

И пак девет дълги месеца тук ще бъде безжизнена пустиня - и отново ще има нов цъфтеж на прекрасни цветя. Така от година на година...

Това е уникално място на Земята, където пролетта в пълния смисъл на думата е времето на живота.

Палмовият каньон

В северната част на националния парк „Анза Борего“ се намира Палмовият каньон. Тук, за разлика от останалата част от парка, има невероятни палми, които приличат на космати снежни човеци-йети. Съществува и малък оазис, любимо място за водопой на редките пустинни дебелороги овни.

Планината Сплит

Планината Сплит пък е ниско скално образувание в западната част на резервата, известно с многобройните си криволичещи каньони, на места подобни на прочутия Каньон на Антилопата. В близост се намира и природен паметник на атмосферните влияния – Вятърните пещери, чиито ниши и коридори, издълбани от ветровете, са осеяли тялото на скалите.

Вярно ли е, че Сахара не е най-голямата пустиня на Земята? Коя тогава е най голямата

Тиквената кръпка

Друга уникална атракция на "Анза Борего" е Тиквената кръпка. Тук, насред пясъците, са разпръснати каменни топки, враснали в земята. Наистина изглежда като тиквено поле от ледниковата епоха. Произходът на такива образувания се обяснява с факта, че в древни времена почвените частици кристализирали около плътно ядро ​​- често това било кост, зъб или черупка. С течение на времето каменното образувание нараствало, а след това се разкривало поради изветряването на почвата. Това е своеобразен пустинен скъпоценен камък, по-точно стотици скъпоценни камъни.

Паркът „Анза Борего“ може да се похвали и с грандиозна забележителност, създадена от човека. Това е паркът с уникални праисторически скулптури на Денис Ейвъри. Този мултимилионер организирал тук курорт и голф-клуб - но след като научил за многото археологически обекти, решил да възроди в метал древните обитатели на околната пустиня. Мексиканският скулптор Рикардо Аройо Бреседа въплътил идеята на Денис Ейвъри, като украсил курорта Галета Медоус със 129 скулптури на древни гущери, ловуващи саблезъби тигри, мамути, мустанги, камили, както и приказни пустинни дракони и птици Рух. Сега Галета Медоус е много популярен курорт, в много отношения благодарение на цъфтящата наоколо пустиня Анза Борего.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

8 качества, които притежава силната жена

Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?

Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com