Удобно ли е да се чуем - телефонен етикет

17337
Удобно ли е да се чуем - телефонен етикет
Снимка: iStock/Guliver

Телефонът отдавна е част от нашето ежедневие, а в света на бизнеса е просто незаменим. Водят се важни преговори по телефона, уговарят се срещи, дори се сключват сделки. Способността за компетентно провеждане на телефонен разговор е важна характеристика на съвременния бизнес човек. Спазвайки правилата на етикета по време на телефонен разговор, демонстрирате не само своя бизнес професионализъм, но и обща култура и образование.

Винаги може да „отговорите накратко“. Това правило трябва да се спазва, особено когато каним някого на работа или вечеря. Обаждащият се може, разбира се, да съкрати отговора според обстоятелствата.

Кой е първият телефон в България?

В днешния свят на мобилните телефони този въпрос е особено уместен, защото всички ние носим телефоните си навсякъде с нас. Преди осемдесет години, трябваше да внимаваме, когато решаваме дали да се обадим на чужденец.

Когато говорите по телефона, единственият начин да изразите мислите си е чрез гласа си. Опитайте да запишете телефонния си разговор на запис и го изслушайте внимателно. Телефонното устройство изкривява човешкия глас и може да подчертае нежелани нюанси. Анализирайте звука на гласа си и решете какво е добро в него и какво трябва да се промени.

В днешно време може да е още по-важно веднага да кажете кой е телефонът, без да използвате фразата „моля“.  Можем да я използваме, ако се обаждаме на непознат.

Как да продаваме по телефона?

Понякога трябва да говорим спокойно и учтиво, приятно високо, така че отсрещната страна да не иска да крещи или шепне. Разбира се, добре е да не сме на шумни места, за да говорим.

Когато говорите по телефона, важна е позата. Не трябва да седите прегърбени или с кръстосани крака, в това положение въздухът не влиза добре в белите дробове, а гласът звучи приглушено.

По време на разговор усмивката може да помогне. Тя спомага за възпроизводството на химични процеси в мозъка, които повишават чувството за самочувствие и оптимизъм. И вашият събеседник определено ще го усети.

Какво не се казва по телефона?

Трябва да предаваме само „безобидна“ информация за всяка интимна или неподходяща причина за лични срещи.

Всички допускаме тази грешка при зареждането на телефона, но тя е пагубна за него

Не трябва да отговаряте по телефона, когато ядете, пиете или говорите с някой друг. С това показвате неуважението си към този, който ви се обажда.

Без значение колко сте заети, не покривайте слушалката с ръка, за да говорите с друг човек, който стои до вас. Това издава изключителния ви непрофесионализъм. Опитайте се винаги да показвате уважението си към човека, който ви се обажда. Обратният ефект няма да закъснее.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com