Уж всички знаем, но какво точно символизира мартеницата

2647
Уж всички знаем, но какво точно символизира мартеницата
Снимка: БГНЕС

Всяка година посрещаме месец март, подарявайки и получавайки традиционен амулет от бели и червени конци. Пожелаваме си здраве, късмет, плодородие. Това е един от най-отличителните езически ритуали в България. Мартеницата олицетворява много символи - приветстването на пролетта и слънцето, укротяването на природата със средствата на магията, омилостивяването на непредсказуемия месец март.

Какво символизира мартеницата?

Магическа сила

Още: Наш предприемач гостува на испански кмет и го закичи с мартеница (СНИМКИ)

Мартеницата е символ с древно значение и магическа сила. В миналото възрастните жени плетат мартеници от бели и червени вълнени нишки. Тези амулети трябва да предпазват хората от болести и зли сили. Докато ги плетат, жените им баят заклинания за здраве и берекет. Усукването на белите и червени нишки носят кодирана символика на плодородието, на съчетаването на противоположностите в единоначалие, когато природата се събужда и се възражда в мистерията на цъфтежа. Завързването на усуканите бели и червени вълнени нишки се свързват с древната духовна традиция на траките.

Граница между зимата и пролетта

Първи март се приема като преход от зима към пролет, от смърт към живот, от безплодие към плодородие и раждане. Затова този период се счита за опасен, но в същото време и благодатен за наричане на здраве, благополучие, брак и любов. Символиката на мартеницата е насочена в две посоки - предпазва от зли сили, лоши очи и злини, но в същото време носи здраве, сила и плодородие.

Правене на мартеници

Още: Жива мартеница „Видин“ изписаха видински ученици

СНИМКА: БГНЕС

Самият процес на създаване на мартениците има своята символика. Мартениците трябва да се правят от естествени материали - вълна или памук. Усукването трябва да бъде наляво. Често към мартеницата се добавят и допълнителни елементи, които разширяват нейните функции: камъни, детелини и особено сини мъниста против уроки.

Бялото

Още: Мартеницата в списъка на ЮНЕСКО

Белият цвят е доброто начало и светлината. В белия цвят е втъкана чистотата на отношенията между хората. Бялото съдържа представите за красота, чистота, невинност и дълголетие. Бялото символизира и здравето.

Червеното

Червеният цвят е силата, кръвта, слънцето и топлината. Неслучайно червеният цвят преобладава в българските традиционни носии и шевици. Червеното е цветът на приятелството и любовта. В българския фолклор червеният цвят се свързва също с огъня и кръвта. На Първи март се изнасят червени черги и халища на оградите и чардаците, защото “от червеното всичко живо бега”, т.е. да се изчистят лошите сили и животни. Това е свързано със силата на червения цвят да предпазва от лошите сили и животинки, които се събуждат в началото на пролетта.

Мъжкото и женското начало

Още: Закичваме мартенички за здраве и берекет

Мартениците имат различна форма. Могат да бъдат обикновени гривни, но могат да бъдат и с формата на топчета, пискюли или с фигури на мъж и жена. Тези фигури са известни като Пижо и Пенда и символизират мъжкото и женското начало, както и зачатието, от което ще се родят плодовете на природата.

Единството

Ако се върнем към легендата за мартеницата, свързана с хан Аспарух, ще видим, че преплетените бели и червени конци символизират единението на хората.

Преди смъртта си хан Кубрат събрал петимата си синове и им завещал повелята никога да не се разделят. След смъртта му синовете бързо забравили бащиния съвет и се разделили. Хунският хан Ашина се възползвал от разделението и отвлякъл сестра им Хуба.

Още: Пловдивски ученици изработиха рекордно дълга мартеница

Братята тръгнали да търсят нова земя, а Хуба чакала новини от тях. С разпукването на пролетта, Хуба получила новина, донесена от сокол. В писмото Аспарух казвал, че е открил райско кътче на юг от река Дунав и ще се заселят там. Хуба избягала, водена от сокола, на чието краче завързала бяла копринена нишка. Птицата я завела до новата земя, но тогава вражеска стрела я пронизала, а кръвта й обагрила конеца. След като получил добрата вест, че сестра му е при него, Аспарух скъсал конците от бяло-червената нишка, вързал ги на ръцете на войниците си и казал: "Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com