Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кои 5 области са Нобеловите награди?

13 юни 2024, 11:11 часа

Нобеловата награда е една от най-престижните международни награди, която се присъжда ежегодно за изключителни научни изследвания, революционни изобретения или голям принос към културата или социалното развитие.

Алфред Нобел е роден на 21 октомври 1833 г. в Стокхолм, Шведско-норвежки съюз, в семейство на инженери. Той беше химик, инженер и изобретател. През 1894 г. Нобел придобива металургичния концерн Bofors, който става най-големият производител на оръжие. През живота си Нобел натрупа впечатляващо състояние. Той получава по-голямата част от доходите си от своите 355 изобретения, от които най-известното е динамитът.

Българка с участие в проект за редактиране на генома, спечелил Нобел

През 1888 г. Алфред Нобел е „погребан жив“. Братът на Нобел Лудвиг почива в Кан и по погрешка във вестниците публикуват съобщение за смъртта на самия Алфред Нобел, а не на брат му. След като прочита собствения си некролог във френски вестник, озаглавен „Търговецът на смърт е мъртъв“, Нобел започва да мисли как ще го запомни човечеството. След това той решава да промени завещанието си. На 10 декември 1896 г. Алфред Нобел умира от мозъчен кръвоизлив във вилата си в Сан Ремо, Италия.

Завещанието на Алфред Нобел, съставено на 27 ноември 1895 г., е обявено през януари 1897 г.

Алфред Нобел прави завещание, с което неговото състояние отива във фонд за Нобелова награда

Завещанието на Нобел предвижда разпределяне на средства за награди на представители само на пет области:

1.       Физика (присъжда се от 1901 г. в Швеция);

2.       Химия (присъжда се от 1901 г. в Швеция);

3.       Физиология или медицина (присъжда се от 1901 г. в Швеция);

4.       Литература (присъжда се от 1901 г. в Швеция);

5.       Насърчаване на световния мир (присъжда се от 1901 г. в Норвегия).

Освен това, независимо от волята на Нобел, от 1969 г. по инициатива на Банката на Швеция се присъжда и наградата за икономически науки в памет на Алфред Нобел, неофициално наричана Нобелова награда за икономика. Присъжда се при същите условия като другите Нобелови награди. В бъдеще бордът на Нобеловата фондация реши да не увеличава броя на номинациите.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес