В кои държави ни посрещат с "хляб и сол"?

3402
В кои държави ни посрещат с "хляб и сол"?
Снимка: iStock

Да те посрещнат “с хляб и сол” е популярен израз, с който казваме, че някой е добре дошъл и към когото се отнасяме с почит и уважение. Ритуалът за посрещане с хляб и сол е популярен не само в България, но и в някои други страни по света, особено сред славянските народи.

Произход на ритуала

Още от древността солта е основна хранителна съставка, която играе важна роля в религията и културата. Например, заветът със солта се споменава няколко пъти в Библията. Хлябът, независимо дали е квасен или не, е основна храна. Обикновено се приготвя от пшеница, но може да се прави и от други зърна. В много култури хлябът е метафора за основните нужди и условията на живот като цяло.

Русия
Хляб и сол, обикновено поставени върху везана обредна кърпа, се поднасят при пристигане на важни и почитани гости в Русия. Ако поводът е по-официален, хлябът и солта се поднасят от млади жени в национални носии. От тази традиция произхожда и руската дума “хлебосольный”, което означава “гостоприемен”. Сред руснаците има популярна поговорка “да ядеш сол с някого”, което означава “да имаш дълго приятелство”.

Използвайте тези прости ритуали за привличане на любов, пари и късмет през юни 2023 г.

В исторически план в Руската империя се е плащал висок данък върху солта, което я прави много скъпа и ценна стока. По традиция на руска сватба главата на семейството посреща булката и младоженеца с хляб и сол, поднесени на бродирана кърпа след церемонията.

Вярва се, че това ще донесе здраве и късмет на новото семейство. В Руската православна църква има традиция епископът да посреща миряните с хляб и сол на стълбите на църквата.

Полша

В Полша посрещането с хляб и сол често се свързва с традиционното гостоприемство на полските благородници, които изключително много се гордеят с него. Полският поет Веспаян Косзовски от XVII в. пише “О, хубав е хлябът, когато се дава на гостите със сол и благословия!”. Този обичай не е ограничен само до аристокрацията, а се практикува от всички представители на обществото. Днес тази традиция се спазва главно на сватби, когато младоженците се посрещат с хляб и сол от своите родители, след като се завърнат от църковния ритуал. 

Северна Македония

В съседната ни Северна Македония традицията “посрещане с хляб и сол” се спазва и днес като символ на гостоприемство. Подобно на нас хлябът се нарича “погача”. Една от най-популярните рок групи в бивша Югославия носи името “Леб и сол” на легендарния македонски китарист Влатко Стефановски.

Сърбия

Хлябът играе голяма роля в сръбските традиции, а традиционната “погача” е символ на единството на семейството и благоденствието. Солта символизира плодородие и сигурността на гостите. 

Румъния и Молдова

Подобно на съседните си славянски страни, в Румъния и Молдова посрещането с хляб и сол е символ на гостоприемство и уважение към гостите. В Трансилвания хлябът и солта служат за предпазване от лошо време. Те са част от националния протокол, използван от времето на Княжество Сърбия и често се използва и днес при посрещане на чужди делегации.

Чехия и Словакия

В тези две страни също показват почитта си към гостите с хляб и сол. Пример за това е посрещането на папа Франциск от президента на Словакия Зузана Чапутова в Братислава през 2021 г.

Ритуалите с КЛЮЧОВЕ, които привличат късмета на наша страна

Финландия, Естония, Литва, Латвия

В тези северни страни хлябът и солта традиционно се дават като благословия на нов дом. По-често се използва тъмен ръжен хляб, богат на фибри. Тази традиция се поддържа жива от малцинствата в балтийските субекти Източна Карелия и Ингрия.

Германия

На сватба се дават хляб и сол, което символизира създаване на дълга връзка между мъжа и жената. При преместване в нов дом хлябът и солта символизират плодородие и благоденствие. В Северна Германия и Бохемия (Чехия) по традиция хляб и сол се поставят в пелената на новороденото.

Арабските страни

В арабската култура хлябът и солта са по-скоро израз на обединение и добри взаимоотношения между хората. Ако ядеш хляб и сол с някого, се създават морални задължение, изискващи благодарност.

Хлябът и солта са важна част още в културата на Албания, Израел, Иран, Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com