В кои случаи НЕ БИВА да се излагаме на пряка слънчева светлина

1993
В кои случаи НЕ БИВА да се излагаме на пряка слънчева светлина
Снимка: iStock

Всички обичаме топлите слънчеви дни, особено липсващи ни през зимните мразовити дни. Слънцето е основният ни източник на витамин Д и има много ползи от излагането на слънце – хелиотерапията е широкоразпространена из целия свят. Слънчевите лъчи имат мощта да ни помагат в борбата с дерматити, псориазис, онкологични заболявания и т.н.

Петър Дънов споделя, че цялата ни енергия ние получаваме от слънцето. Той смята, че лъчите са способни да излекуват всяка болест и да възвърнат силата и здравето ни. Но дори и той казва, че има моменти, в които е по-рисково да се излагаме на слънце, като такива са например най-горещите часове от деня. Ако не знаем кога да се възползваме от благоприятния ефект на слънцето, можем повече да си навредим вместо да си помогнем.
Ето защо ще ви разясним евентуалните последици от слънцето и в кои случаи не бива да се излагаме на пряка слънчева светлина:

Защо слънцето е опасно за малките деца

Слънцето уврежда кожата, състарява я, може да причини рак, изгаряне, слънчев удар. С промяната в климата слънчевите лъчи сякаш стават в...

Кога слънцето е най-опасно?

Според специалистите, слънцето е най-силно между часовете 12-16 ч., така че те съветват да се избягва излагането на слънце през този период. Приканваме ви също така да използвате и слънцезащита, особено ако сте в планината или на места с по-висока надморска височина, за да се предпазите от сериозни изгаряния или пигментации. 

Кои са най-честите негативни последици от слънчевите лъчи?

Като най-известен отрицателен ефект от слънцето е изгарянето, което в повечето случаи е болезенено и много дискомфортно. Затова, ако сте с по-светъл тен на кожата, намирате се на голяма надморска височина, цял ден сте на слънце – винаги използвайте слънцезащита.

Какво е слънчев дерматит и как да се справите с него

Симптоми на слънчев дерматит Основният признак на слънчевите алергии е сърбящият обрив. Той обикновено се появява в областта на шията,...

Като по-сериозна последица от прекаленото слънчево излагане е рак на кожата. В сутрешните часове от деня, с набавянето на витамин Д вие се предпазвате от развитието на ракови клетки, но ако продължите с честото и продължително излагане на слънце за по-длъг период от време, резултатите от него ще станат обратните и вече сте застрашени от образуването на раковите клетки. 

Друга дискомфортна страна от излагането на слънце е рискът от топлинен удар. Ако в продължение на няколко дни вие сте изложени на пряка слънчева светлина в най-горещите часове, има вероятност тялото ви да реагира и да получите топлинен удар, а той е доста сериозен и дори животозастрашаващ.

Препоръчваме ви да използвате слънчеви очила, тъй като лъчите са вредни за зрението ни.
В обобщение, ако искате да извлечете максимална полза от излагането на слънце, запомнете тези неща: избягвайте периода 12-16 часа, използвайте качествена слънцезащита и винаги носете слънчевите си очила, които също трябва да са внимателно избрани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

8 качества, които притежава силната жена

Как най-лесно да се справим със стреса на работното място?

Кои традиционни арабски ястия са популярни и у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com