В коя страна за пръв път са играли голф?

3025
В коя страна за пръв път са играли голф?
Снимка: Pixabay

Голфът е популярен в цял свят. Към края на 2018 г. в света има 38 864 игрища в 209 държави (от общо 249 съществуващи страни в света). Макар и широко разпространен, 78% от голф игрищата в света се намират в топ на 10 голф страните: САЩ, Япония, Канада, Великобритания, Австралия, Германия, Франция, Южна Корея, Швеция и Шотландия.

Коя е родината на голфа?

Все още има спорове сред историците как точно възниква тази игра, но няма никакво съмнение, че родината на голфа е Шотландия. Играта в съвременния й вид се приписва на шотландците, макар има сведения, че подобни игри със стик и топка са се практикували в по-древни исторически периоди. Още в XIII в. холандци са играли подобна игра - удряли са кожена топка, която трябва да стигне дадена цел. Победител е този, който успее да стигне целта с най-малко удари.
Това, което различава шотландският “голф” от другите подобни игри, е дупката. Когато говорим за съвременния голф с 18 дупки, стигаме до Шотландия.

Най-необичайните професии, които може да се измислят

За първи път думата “голф” се споменава в закон на Шотландския парламент, с който играта, заедно с футбола, е забранена.
Крал Джеймс II забранява двете игри, защото те разсейват мъжете от стрелбата и военното обучение. След още няколко забрани едва през XV в. ограниченията за игра на голф са премахнати с договор в Глазгоу.

Днес шотландците са изключително горди със своето голф наследство и своите “древни” игрища, които продължават да привличат хиляди посетители всяка година.

Произход на думата голф

При първото писмено сведение на името на тази игра се използва думата “gouf”, което най-вероятно произлиза от шотландското “goulf” и означава “удар”. Популярно е предположението, че golf е съкращение от “Gentlemen Only, Ladies Forbidden” (Само за джентълмени, забранено за дами). Но това не подлежи на факти, а е по-скоро закачка.  

Развитие на правилата на играта

Най-старите запазени правила са написани през 1744 г.  Днес те се съхраняват в Националната библиотека на Шотландия и в тях се споменава, че най-дълго съществуващият клуб в историята на голфа е в Мюрифийлд, Шотландия.

Разпространение на голфа в света

Шотландските войници, имигранти и изгнаници играят основна роля в историята на голфа. Те разпространяват играта на Британските острови през XVIII в. Въпреки това, едва през XIX в. голфът започва да става популярен и извън Европа.
Най-старите голф игрища извън Великобритания са близо до Франция, където през 1829 г. е основат Кралският голф клуб “Калкута”.
До 1880 г. голфът се разпростира в Ирландия, много други части на Европа, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Сингапур и Южна Африка.
Междувременно до 1880 г. Във Великобритания вече има 10 голф игрища, които бързо нарастват на 1000 до 1914 г.

Защо топките за голф имат вдлъбнатини

Голфът в Америка

Съществуват доказателства, които предполагат, че в Америка играта навлиза през  XVIII  в. Пратка с голф оборудване до Чарлстън, Южна Каролина през 1739 г., изиграва ключова роля за създаването на голф клуба в този щат през 1787 г. Едва през 1894 г. е създадена Американската голф асоциация. До 1910 г. в САЩ вече има 267 голф клуба.

Любопитни факти за голфа

* Първото голф състезание за жени се провежда през 1811 г. в Мъселбърг, Шотландия.
* Първите топки за голф са направени от пера, обвити в кожа. Тези топки летят много по-далече от съвременните. Оригиналните топки се използват до средата на XIX в., когато се заменят от дървени такива.
* Голф е единственият спорт в света, игран на Луната. През 1971 г. астронавтът и играч на голф Алън Шепърд превръща площадката за кацане на “Аполо 14” в голф игрище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com