В Смолянско 52 села още са без ток, спешно са нужни 4 млн. лева за укрепване

1729
В Смолянско 52 села още са без ток, спешно са нужни 4 млн. лева за укрепване
Снимка: БГНЕС

52 населени места в област Смолян все още нямат ток. Чепеларското село Забърдо частично е без електричество. В община Смолян на 26 населени места не е възстановено електроподаването. Без ток в община Мадан са 15 села и махали, в Баните – 5, в общините  Рудозем, Златоград и Неделино има по две населени места, които все още са без ток.

Аварийните екипи не са спирали работата по възстановяването на ел захранването. За селата Рибница и Фатово,  където има счупени стълбове, от ЕВН предвиждат  захранване с мобилни генератори, съобщават от областната администрация.

Без вода все още са селата Триград и Ягодина поради скъсани водопроводи. Продължават дейностите по възстановяването му. 

 

И днес се работи за възстановяването на достъпа до Триград, където ситуацията е много тежка. Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Няма затворени пътни артерии от републиканската пътна мрежа.  

Пред БНТ тази сутрин областният управител Стефан Сабрутев заяви, че до края на деня ще им бъдат дадени от кметовете на съответните общини справки по обекти, количества и стойности. Ще последва оглед от експерти на областна управа, общините и от МРРБ и тогава ще се пристъпи към спешна строително-монтажна работа, за да бъде нормализирана най-вече пътната инфраструктура.

„Средствата ще бъдат над 4 милиона със сигурност по предварителни данни, в дългосрочен план ще бъдат повече. Обектите ще се подредят по приоритет, защото примерно по пътя към Мугла в момента не може да се работи, тъй като има над 70 см сняг, но има достъп с високопроходим автомобил. Най-спешно според мен трябва да се започне ремонт на пътя за Триград, един мост в Рудозем и подпорни стени в Елховец и Сопота“, каза Сабрутев.

 

 

Според него винаги може да намерим виновен, ако тръгне да бъде търсен.

„Не мога да кажа дали има виновен, но в Министерски съвет се обсъдиха и бъдещи мерки, които трябва да се вземат – почистване на речни корита. Това не е ставало пълноценно поради липса на финансови средства, но се чистят поетапно през годините. Наистина са необходими огромни средства за почистване на коритата. В МС се обсъжда възможността за превантивно поддържане и укрепване, за да не се достига до такива моменти. Най-вероятно ще бъде изработен механизъм, по който за в бъдеще да има такива мерки“, допълни той.

 

 

Утре в областта на посещение ще бъде зам.-министърът на социалната политика, за да провери възможността за обезщетение на пострадалите.

„Това, което МТСП може да отпусне, е по 375 лева на семейство и хранителни продукти. В момента се търсят и други механизми за подпомагане. Доколкото разбирам, някои общински съвети гласуват и малко по-големи помощи, в зависимост от възможностите на съответната община“, допълни областният управител.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com