В тези държави е възможно да се сключи брак с починал човек

1023
В тези държави е възможно да се сключи брак с починал човек
Снимка: iStock/Guliver

Посмъртният брак може да изглежда като измислено явление за някои, но той съществува в традициите на някои държави, а в една от тях дори е официално утвърден от държавата.

Китай

В продължение на 3000 години в Китай съществува традиция на брак с призраци - minhun. Особеностите на ритуала, предназначен да подчини духа на починалия, който приживе не е имал време да създаде семейство, зависят от региона на страната. Семейството вярва, че трябва да се грижи за нуждите на починалото дете, чиято душа е отпътувала в друг свят, но е в състояние да влияе на роднините - нещастията в семейството се възприемат като послание на починалия, страдащ от самота.

Браковете с призраци в съвременен Китай са свързани не само с религиозните вярвания, но и с трудната демографска ситуация. Предпочитанието за раждане на момчета, заедно с политиката "едно семейство - едно дете", която е в сила до 2016 г., е довело до голяма разлика в броя на децата между половете. Много мъже умират, без да създадат семейство.

Когато се сключват такива бракове, семействата си разменят подаръци и извършват ритуални церемонии над бамбукови фигурки, изобразяващи починалия. След приключване на церемонията фигурките се изгарят. Minhun има една много неприятна особеност: някои семейства изкопават останките, за да извършат ритуала, и след това ги погребват в същия гроб.

Понякога древната традиция се превръща в криминален сюжет: има случаи на масови обири на гробове, при които останките на жени се продават за посмъртен брак. Някои престъпници стигат дори по-далеч: през 2016 г. в провинция Шанси мъж убива две жени, за да спечели пари от останките им.

Това е най-малката държава в света както по площ, така и по население

Япония

До 30-те години на ХХ в. в Япония съществува традиция на призрачните бракове, подобна на тази в Китай. Тя също произтичала от желанието да се умилостиви духът на починалия, така че той да не вреди на семейството си от завист към живите. Но ритуалът и атрибутите са претърпели радикални промени.

В ролята на булката или младоженеца е специална кукла, която може да се купи не само в храма, но дори и в обикновен магазин. По време на ритуала куклата заедно със снимката на починалия се поставя в стъклена кутия. Японците вярват, че душата на починалия се нуждае от 30 години, за да се прероди, което е времето, през което куклата се държи в запечатаната кутия. След това куклата се изгаря или се спуска в океана.

Индия

В два индийски щата все още съществува традицията да се правят сватби между починали деца. Семействата им изчакват, докато те достигнат брачна възраст, за да извършат ритуала.

Там се смята, че животът без брак е непълноценен. Душата ще се скита вечно, без да може да се освободи от страданията и земните ограничения. Индия споделя китайските и японските възгледи за браковете с призраци - смята се, че душата на починалия ще влияе на живите, като им пречи да намерят брачно щастие.

Семействата се консултират с астролог, който проверява съвместимостта на хороскопите на булката и младоженеца. Младоженецът трябва да е поне две години по-възрастен от булката.

Сватбата се провежда в дома на младоженеца през нощта по време на новолуние. Двойката се олицетворява от дървени или сламени фигури. Церемонията следва хиндуистките сватбени ритуали на живите. В края на церемонията фигурите на булката и младоженеца се поставят под дърво или се изгарят.

Коя е най-голямата държава на Балканския полуостров?

Франция

Единствената страна, в която е приет закон за посмъртен брак, е Франция. През 1959 г. близо до град Фрежус повече от 400 души загиват поради скъсване на язовирна стена. Когато Шарл дьо Гол пристигнал на мястото на бедствието, една от жените се обърнала към него с молба да ѝ разреши да се омъжи за мъртвия си годеник. Този случай започнала да обсъжда цялата страна и френският парламент бързо приел закон, който разрешавал сключването на брак с починалия.

За сключването на брака се изисква доказателство за годеж и съгласието на семейството на починалия. Бракът се сключва със задна дата, след като президентът подпише заповедта. Законът не позволява разпореждане с имуществото на починалото лице, въпреки че ако жената е била бременна по време на смъртта на младоженеца, детето се счита за наследник на починалия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com