В този град е създадена първата обществена зоологическа градина в света

2519
В този град е създадена първата обществена зоологическа градина в света
Снимка: iStock/Guliver

Създаването на първата в света обществена зоологическа градина в Париж през 1793 г. е забележителен етап в историята на зоологията и обществените развлечения. На фона на бурната Френска революция се появява тази смела инициатива, която отразява не само нарастващия интерес към света на природата, но и желанието да се демократизира достъпът до него.

Преди създаването на парижката зоологическа градина колекциите от екзотични животни са били запазени предимно за аристокрацията и са се намирали в частни менажерии като символ на богатство и власт. Но с революционните ветрове, които обхващат Франция, общественият пейзаж претърпява дълбоки промени, включително отношението към разпространението на знания и културните институции.

Невиждано: Бебе жираф без петна се роди в зоологическа градина (СНИМКА+ВИДЕО)

Концепцията за обществена зоологическа градина сама по себе си е революционна, тъй като представлява отклонение от изключителността на миналото. Jardin des Plantes, първоначално създадена като ботаническа градина през 1626 г. по времето на Луи XIII, претърпява метаморфоза, за да побере разнообразни животни. Под ръководството на естествоизпитатели като Жорж-Луи Леклерк, граф дьо Бюфон, градината разширява обхвата си, включвайки зоологически образци, с което полага основите за евентуалното създаване на обществена зоологическа градина.

Създаването на зоологическата градина по време на хаоса на Френската революция подчертава значението ѝ като символ на егалитарни принципи. В едно общество, което се бори с понятията за равенство и гражданство, достъпът до знания и културни преживявания става все по-важен. Зоологическата градина предоставя рядка възможност на хора от всички слоеве на обществото да се срещнат с екзотични същества от първа ръка, като възпитава чувство на удивление и любопитство към природния свят.

Въпреки това създаването на зоологическата градина не минава без противоречия. Някои критици смятат, че затварянето на животни за публично показване е посегателство върху естествените им свободи, което е отражение на по-широките дебати за етиката на пленничеството и отношенията между хората и животните. Въпреки това парижката зоологическа градина издържа, като с течение на времето еволюира, давайки приоритет на хуманното отношение към животните и усилията за опазване на природата.

Най-голямата зоологическа градина в Европа

Създаването на първата в света обществена зоологическа градина в Париж отекна далеч отвъд границите на Франция, вдъхновявайки подобни инициативи по целия свят. От лондонските зоологически градини до зоологическата градина в Бронкс, Ню Йорк, концепцията за демократизиране на достъпа до зоологическите колекции набира скорост, променяйки начина, по който обществото взаимодейства с природния свят.

Освен като зрелище, парижкият зоопарк служи и като образователна институция, която насърчава научните изследвания и информира за околната среда. Чрез публични лекции, обиколки с екскурзовод и интерактивни експонати посетителите бяха насърчавани да общуват с животните по смислен начин, което задълбочи разбирането им за биоразнообразието и взаимовръзката между живота на Земята.

Създаването на първата в света обществена зоологическа градина в Париж през 1793 г. е преломен момент в историята на връзката на човечеството с природния свят. На фона на сътресенията на Френската революция тази смела инициатива въплъщава духа на егалитаризма и просвещението, като поставя началото на нова ера на достъпност, образование и опазване в областта на зоологията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com