Варени или пресни – кои домати са по-здравословни?

10303
Варени или пресни – кои домати са по-здравословни?
Снимка: iStock

Съществуват няколко вида домати, които се различават по размер, цвят и вкус. Но съставът им е приблизително еднакъв. Те съдържат в големи количества витамин А и К, както и значителни количества витамини от група В, фолиева киселина и тиамин. Един домат ни осигурява около 40% от дневната нужда от витамин С.

Доматите също така са добър източник на желязо, калий, манган, магнезий, фосфор и мед. Наличието на редица органични съединения в състава им е особено важно, например на ликопен - това е пигмент, отговорен за яркия им цвят. 

Това вещество е мощен антиоксидант, който може да предотврати увреждането в резултат от свободните радикали в тялото. Ликопенът спира окисляването на серумните липиди, като по този начин предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Редовната консумация на домати или доматен сок може да понижи нивата на "лошия" холестерол и триглицеридите в кръвта, които са основните виновници за сърдечно-съдови заболявания и водят до отлагане на мазнини по стените на кръвоносните съдове.

Ликопенът може да намали риска от развитие на аденом и рак на простатата.

Комбинацията от желязо, калий и витамин К в домата е важна за нормалното кръвообращение, нормализиране на кръвното налягане и качеството на кръвта. Калият е в състояние да намали напрежението в кръвоносните съдове и артериите, като по този начин увеличава кръвообращението и намалява стреса върху сърцето. Витамин К е от съществено значение за съсирването на кръвта и контрола на кървенето.

Доматите също са изключително важни за здравето на червата, тъй като съдържат много фибри. Те стимулират перисталтичните движения в гладките храносмилателни мускули и насърчават освобождаването на стомашни и храносмилателни сокове. Това подобрява цялостното здраве на храносмилателната система и предпазва от здравословни проблеми.

Доматите могат да помогнат за поддържането на здрави зъби, кости, коса и кожа. Известно е, че локалното приложение на доматен сок лекува тежко слънчево изгаряне. Ежедневната консумация на домати може да предпази кожата от вредните UV лъчи и да доведе до подмладяващ ефект, като стимулира производството на колаген.

Поради богатия си състав доматите могат да причинят алергични реакции. Факт е, че те съдържат протеини, подобни на полените. Следователно хората, които са алергични към цветен прашец след ядене на домати, могат да получат алергии - сърбеж, подуване или възпалено гърло. В този случай задължително трябва да се консултирате с лекар.

Ликопенът е безопасен в повечето случаи, но трябва да се използва с повишено внимание при хора със стомашни язви и други стомашно-чревни заболявания. Той трябва да се избягва от хора с нарушения на кръвосъсирването и не забравяйте, че може да понижи кръвното налягане.

Доматите съдържат ябълчена и лимонена киселини, които могат да причинят прекомерно производство на стомашна киселина. Това може да доведе до отделяне на киселина в хранопровода и пристъпи на киселини, така че те не са подходящи при стомашни киселини.

Също така в тях се съдържат оксалати - соли и естери на оксалова киселина, които провокират образуването на камъни в бъбреците. Поради това хората с бъбречни заболявания не трябва да ядат много домати.

Но твърдението, че кожата на доматите е много нездравословна и полепва по чревните стени, е просто мит. Да, кожата наистина не се усвоява, както всяко влакно, но това е храна за "добрата" микрофлора, която живее в нашите черва.

Не е необходимо да премахвате кожата от доматите, но понякога те имат по-добър вкус без нея.

Може ли доматите да се консумират сурови?

Разбира се, можете да ядете домати сурови, но е много по-здравословно да ги ядете варени. По време на термичната обработка полезният ликопен не се унищожава, а напротив, количеството му се увеличава 10 пъти!

Ако пресните домати съдържат до 50 mg / kg (10% от дневната стойност), то в кетчупа вече е до 140 mg / kg, а в доматеното пюре - до 1500 mg / kg (110% от дневната стойност ). Затова сушете, пържете и печете домати преди да ги консумирате. Само ако решите да изберете доматено пюре като източник на ликопен, заложете на продукт с минимално количество сол. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com