Ветеринар: Тези ядки са опасни за кучето

14136
Ветеринар: Тези ядки са опасни за кучето
Снимка: https://pixabay.com

Собствениците на домашни любимци отдавна спорят кои видове месо могат да се дават на кучето им. Темата за ядките вече не се повдига толкова често, но въпреки това безотговорното хранене на домашния любимец може да доведе до сериозни последици за здравето му.

Затова обясняваме дали кучетата могат да ядат шамфъстък и други ядки и как всяка разновидност влияе на организма на домашните любимци.

Защо кучетата ядат ядки? Те ги приемат като закуска

Отговорът на въпроса защо кучетата ядат ядки е съвсем прост. Най-често четириногите не се плашат от новите лакомства, защото не са наясно, че могат да им навредят. 

Те ги опитват от любопитство, защото се доверяват на своя водач, който трябва да се погрижи да им осигури питателна храна. Трябва да имаме предвид, че не всичко, което е вкусно за нашия пухчо, е полезно за здравето му. 

Могат ли кучетата да ядат шамфъстък и други ядки? 

Както вече посочихме, кучетата могат да ядат някои сортове ядки само в малки количества. Те със сигурност не трябва да се дават на четириногото всеки ден, а трябва да се разглеждат като допълнение към менюто му. 

Могат ли кучетата да ядат орехи?

Въпреки че орехите съдържат витамини от група В, фолиева киселина, манган, мед, цинк и фибри, те са висококалорични и винаги трябва да са пресни и узрели, когато се дават на домашни любимци. Развалените орехи произвеждат токсини, които са вредни за кучетата, и поради това са една от най-честите причини за отравяния при домашните любимци.

Могат ли кучетата да ядат лешници?

Лешниците, които съдържат витамин В1, В6, Е, фолиева киселина, манган, цинк и магнезий, могат да се дават на кучето от време на време. Те също са много калорични, така че честото им поставяне в купичката на кучето може да доведе до затлъстяване. Поднасянето на солени или подправени ядки е вредно.

Могат ли кучетата да ядат кашу?

Ядките кашу съдържат протеини, витамини Е и А, както и D, така че включването им в храната от време на време в суров вид може да бъде от полза за здравето на вашия домашен любимец. Разбира се, стига кучето да страда от затлъстяване и от чернодробна или панкреатична недостатъчност. 

Могат ли кучетата да ядат бадеми? 

Шепа от тези ядки на ден предпазва от инфаркт и инсулт

Консумацията на шепа ядки намалява риска от инфаркт и инсулт при диабетици с 33%. В това отношение най-полезни са пекан, макадамия и ле...

Бадемите, подобно на лешниците също се дават само от време на време в малки количества поради калоричността им и високото количество мазнини. Излишъкът от тези видове ядки в храната води до затлъстяване и увеличава риска от чернодробни и панкреатични заболявания.

Могат ли кучетата да ядат шамфъстък?

Храненето на домашни любимци с шамфъстък не се препоръчва, въпреки че малко количество ядки не би трябвало да им навреди. Те не са токсична закуска за домашните любимци, но трябва да се внимава за черупките, които представляват риск от задавяне.

Освен това шамфъстъкът е с високо съдържание на мазнини и може да съдържа плесени, а това излага кучето ви на риск от увреждане на черния дроб. Тези видове продукти могат да доведат и до стомашно разстройство или чревна непроходимост, затова винаги ги давайте на кучетата пресни, на малки парченца.

Какво се случва, ако кучето ви изяде шамфъстък? Наблюдавайте внимателно домашния си любимец

Учени: Яжте тези ядки поне 2 пъти седмично и вижте какво ще се случи

Ядките са една от най-полезните храни. Те са отличен източник на протеини, фибри, витамин Е, магнезий, цинк, мед, селен, калий, фосфор,...

Ако кучето ви е яло шамфъстък и още на пръв поглед се държи необичайно, отидете във ветеринарната клиника. Ако обаче то се държи нормално, те вероятно са били пресни.  Ако след ядене на шамфъстък се появят повръщане, диария или конвулсии и кучето е дехидратирано превъзбудено или отслабнало, не се колебайте да потърсите помощ.

При малките породи кучета яденето на излишък от шамфъстък често води до чревна непроходимост. По-големите породи също могат да развият опасни състояния, предизвикани от отравяне с микотоксини, например ако кучето изяде цяла торба с обелени ядки, която е лежала на видно място. 

Могат ли кучетата да ядат ядки от макадамия? Никога не ги давайте на домашния си любимец

Ядките макадамия се считат за най-вредните ядки за кучетата. В повечето случаи само 0,7 г от продукта на килограм телесно тегло на животното е достатъчно, за да предизвика сериозно отравяне. Неинтоксикиращите симптоми могат да се забележат в рамките на 12 часа след поглъщането на ядките и включват: конвулсии, повръщане, болки в корема ,бледи лигавици, слабост на задните крака на кучето, хипотермия.

Веднага щом забележите, че кучето ви е яло ядки от макадамия, отидете с него на ветеринарен лекар възможно най-скоро. Подобни симптоми могат да се появят и след като вашият домашен любимец е ял черни или бразилски орехи, които също не се препоръчват за домашни любимци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com