X
 
 

Видове хлебарки и болестите, които пренасят

4088 0
Видове хлебарки и болестите, които пренасят
Снимка: БГНЕС
Няма човек, който да симпатизира точно на тези видове инсекти. Може би само тези, които някога са опитвали ястие с тях, но вероятно сред познатите ви такива не се срещат. Ако и вие сте от хората, които изпадат в ужас при вида им вкъщи, вероятно неведнъж сте водили борба с хлебарките. Тя наистина е наложителна, защото насекомите от този вид са не само неприятни, но и пренасят редица опасни заболявания.

Кои са болестите и как да се предпазим

Сред най-рисковите зарази, които биха могли да разпространят в дома ви, са хепатит А, коремен тиф, салмонела и дизентерия. Всички те са абсолютно нежелани, а и не бива да допускаме заради пренебрежително отношение към съществуването на хлебарките.

Превантивните мерки включват добро почистване на помещенията, поддържане на сухи зоните в банята и тоалетната, прибиране на остатъците от храна, както и липса на трохи по пода. Това понякога е трудно постижимо, защото в семейството има и деца, които не успяват да опазят пространството на земята, но решението е да помислите как все пак да го гарантирате, за да се сведат боклуците до минимум.

Само така може да осигурите среда, която не е гостоприемна за хлебарките, но ако във входа те вече са плъзнали, терапията срещу тях трябва да е по-агресивна. Препоръчително е да се доверите на професионалисти в областта.

Видове хлебарки

Ако ви е любопитно да научите какви видове хлебарки обитават планетата, то ще се изненадате да разберете, че те са над 3500. Само малък процент от тях обаче водят живот в близост до хората.

Ориенталска хлебарка

Тя е черна на цвят и рядко е голяма по размер. Можем да я срещнем, както в жилищата, така и в доста от обществените сгради. Обича да се крие в каналите, мазетата, баните и тоалетните. Търси влажни места с висока температура.

Германска хлебарка

Популярна хлебарка, която търси топли апартаменти. Не е едра, счита се за един от най-дребните екземпляри. Продължителността й на живот е около година.

Мебелна хлебарка

Името й подсказва, че може да се натъкнете на нея из мебелните модули или между листовете на книжните издания.

Американска хлебарка

Тя обича да се разхожда и на открито, но предпочита пристанищните градове и плавателните съдове. Цветът й е кестеняво-кафяв с жълти петна на гърдите. В домовете в България не са установени случаи на развитие на популацията й, но може такива просто да не са известни до момента.     

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...