X
 
 

Вижте кое е най-старото дърво в света

1416 0
Вижте кое е най-старото дърво в света
Снимка: www.treeoftheyear.org
До 2013 г. най-старото дърво в света беше Метусела, 4,845-годишен бор (Pinus longaeva) в Белите планини на Калифорния. Тогава учени от изследователската група на Скалистите планински дървета обявиха за най-старо дърво друго от този вид Pinus longaeva, също намиращо се в Белите планини. Счита се, че възрастта му е около 5,062 години.

Най-старото дърво в Европа, короновано през 2016 г., е 1075-годишен босненски бор (Pinus holdreichii), който расте в Гърция. Дървото - наречено Адонис на гръцкия бог на красотата, младостта и желанието - е засадено през 941 г., когато викингите нахлуват по европейските брегови линии. Европа е дом на някои дори по-дълговечни дървета, но тепърва трябва да бъдат официално датирани.

8 неща, които ще се случат на Земята, ако кислородът изчезне за 5 секунди

Кислородът може да не е основната съставка на земната атмосфера, но неговата роля в оцеляването на много форми на живот, повишава нейна...

Клонирани дървета

Въпреки че това са едни от най-старите индивидуални дървета в света, технически те не са най-старите живи организми. Има няколко клонирани дървета, които са съставени от генетично идентични дървета, свързани от една единствена коренова система. Te са много по-стари.

Например, Пандо (Pando), или „треперещ гигант“, е клонирана колония, съставена от повече от 40 000 индивидуални ървета (Populus tremuloides). Разположена в Националната гора Fishlake в южната централна част на Юта, колонията се оценява като изумителна и е на 80 000 години.

През 2008 г. особени обстоятелства доведоха до откриването на най-възрастния индивид в света от клонирано дърво: Стария Тико (Old Tjikko), 9,550-годишен норвежки смърч, разположен в планините Fulufjället в Швеция. 

Истинската възраст на дървото беше разкрита от въглерод-14, изследващ кореновата му система. Учените са открили четири поколения смърчови останки на мястото, всички със същия генетичен състав. Смърчовите дървета могат да се размножават с проникващи в корените клони, за да произведат точни копия от себе си, така че докато отделният ствол е по-млад, организмът се клонира от поне 9,550 години.

Животните, които убиват най-много хора

Оказва се, че някои от онези странни фобии, които хората имат, всъщност не са толкова откачени. Еквинофобията (страх от коне) вероятно ...

В шведските планини са открити струпване от около 20 смърча, които се оценяват на възраст над 8 000 години. Дърветата са в състояние да преживеят много тежки метеорологични условия, но затоплящият се климат им позволява да процъфтяват.

В сравнение с всички тези древни дървета, най-старото животно, 183-годишна костенурка, си е направо дете.

Бележка на редактора: Тази статия е публикувана за първи път през 2013 г. и актуализирана с нова информация през 2016 г.

източник: www.livescience.com

Истината за Хипократовата клетва - какво всъщност означава тя?

Митът „Хипократова клетва“ е един от най-разпространените в публичното пространство. Смята се, че положилите тази клетва тр...

Actualno.com

Етикети:

БПЦ няма да участва в срещата в Аман
БПЦ няма да участва в срещата в Аман

Светия Синод на Българската православна църква съобщи, че няма да изпраща представител на срещата на предстоятелите, свикана от Йерусалимския...

КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията
КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията

Овен Очаква ви най-романтичната среща, която сте имали досега. Телец Пътуване, което ще ви запознае с много специален човек. Близнаци Няма...

Последно в Актуално