Вижте кое е най-старото дърво в света

19615
Вижте кое е най-старото дърво в света
Снимка: www.treeoftheyear.org

До 2013 г. най-старото дърво в света беше Метусела, 4,845-годишен бор (Pinus longaeva) в Белите планини на Калифорния. Тогава учени от изследователската група на Скалистите планински дървета обявиха за най-старо дърво друго от този вид Pinus longaeva, също намиращо се в Белите планини. Счита се, че възрастта му е около 5,062 години.

Най-старото дърво в Европа, короновано през 2016 г., е 1075-годишен босненски бор (Pinus holdreichii), който расте в Гърция. Дървото - наречено Адонис на гръцкия бог на красотата, младостта и желанието - е засадено през 941 г., когато викингите нахлуват по европейските брегови линии. Европа е дом на някои дори по-дълговечни дървета, но тепърва трябва да бъдат официално датирани.

8 неща, които ще се случат на Земята, ако кислородът изчезне за 5 секунди

Кислородът може да не е основната съставка на земната атмосфера, но неговата роля в оцеляването на много форми на живот, повишава нейна...

Клонирани дървета

Въпреки че това са едни от най-старите индивидуални дървета в света, технически те не са най-старите живи организми. Има няколко клонирани дървета, които са съставени от генетично идентични дървета, свързани от една единствена коренова система. Te са много по-стари.

Например, Пандо (Pando), или „треперещ гигант“, е клонирана колония, съставена от повече от 40 000 индивидуални ървета (Populus tremuloides). Разположена в Националната гора Fishlake в южната централна част на Юта, колонията се оценява като изумителна и е на 80 000 години.

През 2008 г. особени обстоятелства доведоха до откриването на най-възрастния индивид в света от клонирано дърво: Стария Тико (Old Tjikko), 9,550-годишен норвежки смърч, разположен в планините Fulufjället в Швеция. 

Истинската възраст на дървото беше разкрита от въглерод-14, изследващ кореновата му система. Учените са открили четири поколения смърчови останки на мястото, всички със същия генетичен състав. Смърчовите дървета могат да се размножават с проникващи в корените клони, за да произведат точни копия от себе си, така че докато отделният ствол е по-млад, организмът се клонира от поне 9,550 години.

Животните, които убиват най-много хора

Оказва се, че някои от онези странни фобии, които хората имат, всъщност не са толкова откачени. Еквинофобията (страх от коне) вероятно ...

В шведските планини са открити струпване от около 20 смърча, които се оценяват на възраст над 8 000 години. Дърветата са в състояние да преживеят много тежки метеорологични условия, но затоплящият се климат им позволява да процъфтяват.

В сравнение с всички тези древни дървета, най-старото животно, 183-годишна костенурка, си е направо дете.

Бележка на редактора: Тази статия е публикувана за първи път през 2013 г. и актуализирана с нова информация през 2016 г.

източник: www.livescience.com

Истината за Хипократовата клетва - какво всъщност означава тя?

Митът „Хипократова клетва“ е един от най-разпространените в публичното пространство. Смята се, че положилите тази клетва тр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com