Вижте кои са най-колоритните обръщения в България

163167
Вижте кои са най-колоритните обръщения в България

„Кво стаа, брато?“ „Как си, копеле?“, „Мараба, шмиргел“, са само част от обръщенията, които може да чуете на улицата. В зависимост в кой град се намирате в България, ще ви посрещнат по различен начин. BIG5.BG събра едни от най-колоритните обръщения в родината ни.

Освен кратките „бе“, „ве“ и „бре“, българите най-често си говорят на „брат“, „човек“ и техните словоформи. От изток на запад „човешките“ обръщения постепенно преминават през братско-чешитска фаза и приключват като „копелета“. В Източна България определено хората използват повече странни обръщения спрямо тези в ЗападнаБългария, като абсолютният шампион е Бургас, следван от Хасково и Варна, обясняват Биляна и Петър Събеви в своя блог, където разглеждат етимологията българския жаргон.

Цитати в бургаски стил

Под цикъла “Стихчита за бургазлии” сме подбрали публикуваните в социалните мрежи “стихчита”, писани по различни...

Има и любопитни словосъчетания с кодиран уличен смисъл. Когато положението е тежко, трудно може да чуете „леко баница“. Ако някой субект ви дразни и искате да го обидите, може спокойно да го наречете „леонска наденица“. Човек, който е толкова дебел, че чак е изпънат преминава в графата плондер, леонка, тулумба, памандура; селска коледа.

Досадниците може да ги попитате „Абе да не си пил газиран мензис от бесна лисица“. Това е риторичен въпрос към някой, който дрънка големи глупости. На глупавите хора съвсем спокойно може да им кажете „абен си като гински брус“.

Ако ви нарекат „ти си баба Гуси“ – значи сексуалната ви ориентация е разкрита. Словосъчетанието се използва за нарицателно на истински швестер. Секс жаргонът на улицата изобилства от цветисти изрази. Вандалска свирка се нарича вид изпълнение на фелацио, при което половият партньор успява с едно движение на устата си да налапа вашия член и половината от задника ви. Думата за лоша хигиена на мъжкия полов орган е кабарясал – хванал сирене мъжки полов член, вследствие занижена хигиена.

Испански евродепутат разкритикува картата за българските диалекти

Евродепутат разкритикува картата на диалектите на българския език извън границите на България, издадена от БАН, пише днес македонският ...

Ако някой ви каже Цацаратурата, се сещайте за прокуратурата. Това е шеговито, насмешливо название на прокуратурата под ръководството на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, a.k.a. Голямата Цаца или просто Цацата.

В Кърджали и Хасково се наричат „перде“, „уа“, „ябба“, „артик“, ‚чивяк“, „каун“. „Бабур“, „лабеж“ и „вий“ са характерни за Ямбол. В Стара Загора ще ви кажат „айдук“ и „братлее“. Най-многобройни са жаргонните думи в Бургас: „аверче“, „луд“, „чуек“, „ман‘як“, „лек“, „въй“, „лице“, „харабия“, „батка“. Във Варна може да чуете обръщения като „чуйек“, „авер“, „мой“, „чь‘ечье“. В шуменска област ще се обърнат към вас с „куре“, „бе“, „чоджум“.

Северозападна България също е с богат жаргонен речник: „пустиняк“, „чешит“, „дзер“, „баце“, „омраз“. Когато някой кихне във Враца, му казват: „леко а съ не осереш“. Ако ви кажат: „Рипа ми гъзъ“ – това означава „не ме интересува, не ми пука“. Възмущението от тъпотата на даден човек се изразява със словосъчетанието: „то даа уй, да му го набиеш, ми то акъл“. „Цело село да сере, не мое ти напълни устата“ се казва за приказливите хора.

 

Само 5% от българите могат да прочетат този текст на български

Това е кратко текстче на български, което всъщност почти не можем да разберем. Има хора, които са запазили своя диалект и ако попаднем ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com