Виктория Чобанова победи в Националния Starbucks Бариста Шампионат 2023 (СНИМКИ)

7187
Виктория Чобанова победи в Националния Starbucks Бариста Шампионат 2023 (СНИМКИ)
Снимка: ПР

Виктория Чобанова от Starbucks Burgas Plaza победи в Националния Бариста Шампионат в десетото за регион ЕМЕА издание на състезанието.

Заедно с авторитетно жури от професионалисти, за първи път част от журито бяха журналисти и инфлуенсъри. Те следяха за качеството и вкуса на кафето, креативността и начина на представяне на напитките Всeки от 10-те участници беше представител на едно от Starbucks заведенията в страната и сертифициран coffee masters.


Магьосниците в черни престилки се състезаваха за престижната титла най-добър бариста на България, който печели правото да представи уменията си на финалите в Лондон през октомври тази година. В рамките на конкурсния ден състезателите показаха умения в създаването на определени напитки Starbucks. Шампионатът се разви в два кръга: Barista Craft (лате арт) и Coffee Storytelling (кафе дегустация).

Виктория Чобанова е на 21 години и е част от семейството на Starbucks от близо 2 години. Тя обожава да рисува и несъмнено това много ѝ помогна в кръга Barista Craft, в който участниците демонстрираха лате арт майсторството си.

Вижте какво ни сподели Вики, след като грабна престижното отличие и ще премери сили с баристи от цяла Европа в Лондон през октомври на Световния Starbucks Бариста Шампионат.

Ти си тазгодишният победител в Starbucks Бариста Шампионата в България. Да те върнем малко назад - кога и защо стана барист? Какво най-много ти харесва в тази професия?

Станах бариста преди близо 2 години. Тъкмо бях завършила училище и исках да започна работа, но не знаех каква да е - знаех, че трябва да е свързана с кафето, тъй като то винаги ми е било страст. Любимата ми част от професията ми е уютът, породен от кратките разговори с клиентите в минутките на приготвянето на желаната от тях напитка. 

С какво смяташ, че впечатли журито? Какви са най-важните тънкости при правенето на кафе?

Вярвам, че уменията и знанията ми за кафето спечелиха журито - вложих много старание в подготовката си за шампионата, понеже съм перфекционист и обичам да работя върху слабите си страни, докато не се превърнат в силни. 

Ако навлезем в дълбините на правенето на кафе, ще разберем, че то всъщност и цяла наука и за него можем да напишем няколко учебника. Тъй като обаче нямаме време за това в момента, бих казала, че най-важната тънкост е да опознаеш всеки един гост на заведението - "малките" неща, като например да познаеш кой клиент влиза, само по начина, по който отваря вратата и да знаеш, че точно този човек обича да пие кафето си една идея по-дълго, с половин доза бадемово мляко (не много горещо) и съвсем мъничко карамел за аромат, прави работата ни цяла мисия за спасяването на нечий следобед. 

Работиш с много хора, как българите обичат да пият кафето си?

Ние, българите не сме претенциозни хора, за нас най-важното е кафето да бъде поднесено с усмивка и настроение. Повечето пият кафето си много силно, за да могат с отскок да се върнат на работното си място… В други случаи и в по-лежерни дни, залагат на нещо по-лекичко, което да подслади почивния им ден. 

А ти самата по колко и как го предпочиташ?

Аз също обичам кафето си силно - в промишлени количества и малко повече мляко. 

Като победител в Starbucks Бариста Шампионата в България ще представиш страната ни в надпреварата на международно равнище. Какви са очакванията ти и как ще се подготвиш?

Както вече споменах, аз съм перфекционист, но също съм и бивш спортист… И това означава само едно - винаги се стремя към върха. С усилена подготовка и подкрепата на близките ми и любимия ми екип, вярвам, че всичко е възможно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com