Винари съветват: Ето перфектното съотношение захар-вода за вино

108358
Винари съветват: Ето перфектното съотношение захар-вода за вино
Снимка: iStock

Лятото, докато пълните чашите с пенлива студена бира, рядко се сещате, че може да разнообразите аперитива си с ароматно вино? Голяма грешка. Докато червеното вино свързваме с тежки мезета, жар в камината и бяла снежна приказка около нас, то бялото вино, а също и розето са идеални за лятото и по-полезни от бирата. Съчетават се идеално с плодове, така че може да им се насладите дори в жегите и да се възползвате от благотворното им въздействие върху здравето.

Не е случайно, че виното е наричано напитка на боговете и че се е използвало не само като питие, но и като средство за лечение преди хилядолетия. Най-полезно естествено е домашното вино, но само когато е качествено. За да получите хубаво вино с нужното качество, важно е да познавате технологията, да спазвате определени изисквания за производството на вино и да почерпите от съветите на опитните винари. Правилното съотношение захар-вода за вино, когато то е второто вино, наричано още петиот, е от ключово значение за крайния резултат, но не само то е важно. Вижте още за какво да внимавате.

Съвети за производство на качествено вино

От какво се нуждаете, за да произведете качествено домашно вино? Има ли малки тайни, които опитните винари знаят и предават на поколенията, гарантиращи онези божествени вкус и аромат? Какво е важно да спазите при производството, за да се радвате на резултата? Вижте съветите на опитните майстори.

1.       Добрата суровина е в основата на качественото вино. Това обаче не се отнася само за гроздето. Безспорно то трябва да е качествено и захарно, да е узряло, да се бере в сухо време и да се изчака поне 2-3 дни, за да се възстанови захарността, ако е паднал дъжд. Качеството на захарта за виното е не по-малко важно обаче. Уверете се, че захарта е калорична и че е наистина добра, за да може да получите хубаво вино.

От кое грозде става най-хубавото вино?

2.       Бялото грозде трябва да ферментира вън от джибрите. Не пропускайте да отделете гроздовия сок от джибрите най-много до 24 часа, за да не потъмнее виното. Това технологично правило важи за бялото вино и не засяга червеното.

3.       Важно е да се следи за захарността. Ако тя е повече от 22 градуса, следва да се намали, като възможностите са две – с добавяне на вода или с добавяне на кисело грозде, ако не желаете да прибавяте вода в първото вино.

4.       Ако сте начинаещи домашни производители на вино, може да ви е убягнала необходимостта от многократно киснене и измиване на бъчвите от предходната година, както и колко е важно да се грижите за съдовете целогодишно, системно и отговорно. Ако остане и следа от старото вино в бъчвите, ако не сте се грижили добре за тях през годината, то новото вино ще стане на оцет. Само изключително старателното измиване и почистване на бъчвите ще ви гарантира добри резултати и вино в тях, а не оцет. Някои от най-добрите технолози подчертават многократно, че поне 50% от качеството на виното зависи от чистите бъчви. Не пропускайте да използвате и сода за бъчви за отлични резултати.

5.       Спазвайте съотношенията и пропорциите, препоръчани от технолозите. Като например перфектното съотношение захар-вода за вино е от ключово значение за крайния резултат на приготвяното второ вино. Важно е и съотношението между киселинност и захари, за да не се получи слабо вино – при ниска захарност, или силно вино, но лишено от превъзходния тръпчив вкус, който оставя върху небцето, ако киселинността е малка,  а захарността – висока.

Перфектното съотношение захар-вода за вино, когато то е второто – вижте кое е то

От съотношението между захар и киселинност, вода и захар зависят до голяма степен качеството, вкусът и ароматът на виното. Всъщност, когато обсъждаме перфектното съотношение захар-вода за вино, първо трябва да обърнем внимание на факта, че добавянето на захар не е задължително. Ако гроздето е достатъчно сладко и захарно, то захар не е необходима.

Ако есента настъпи по-рано от очакваното и гроздето не узрее достатъчно, за да е съвършено сладко, опитните майстори с добавяне именно на захар повишават захарността на виното. С добавянето на 1 килограм захар към 100 килограма гроздова каша захарността се повишава с 1%. Може да изчислите от колко захар се нуждаете, именно използвайки тази информация и знаейки каква е перфектната захарност за различните вина – между 19% и 21% за белите вина и между 22 и 24% за червените вина.

От колко килограма грозде се получава 1 литър вино?

Когато говорим да перфектното съотношение захар-вода за вино, следва да уточним и още един важен момент – вода се използва при второ вино, докато захарта може да се добави и когато е първо, ако гроздето е с ниска захарност. Второто вино се получава след източване на самоток-а, след преминаване на бурната ферментация чрез добавяне на вода и захар към останалите джибри.

То е по-леко от първото, но това далеч не означава, че не може да ви изненада изключително приятно с вкусовите си качества, ако уцелите перфектното съотношение захар-вода за вино петиот. Експертите, както и винарите с много опит, посочват, че правилното и идеално съотношение е 25 кг захар на 100 литра вода. Спазвайте го и може да харесате второто вино дори повече от първото. Наздраве!

Консумирайте отговорно и с мярка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com