Влияе ли кафето върху храносмилането?

2186
Влияе ли кафето върху храносмилането?
Снимка: iStock

Ако имате нужда от чаша кафе, за да се събудите сутрин, не сте единствени. Въпреки че има много негативните истории за кафето, всъщност напитката има редица ползи за здравето. Все още има неяснота обаче относно ефекта на кафето върху храносмилането.

СТИМУЛИРАЩО ДЕЙСТВИЕ НА КАФЕТО ВЪРХУ ЧЕРВАТА

Доказателствата, свързващи кафето с движението на червата, водят началото си от едно забележително проучване от 1990 г., в което изследователи установяват, че 29% от доброволците твърдят, че кафето ги кара да се изхождат. Когато научно измерили активността на червата на участниците, изследователите установили, че наистина има ясно изразен ефект, като както обикновеното, така и безкофеиновото кафе предизвиквали контракции в долната част на червата в рамките на четири минути. Освен това пиенето на кафе помага за възстановяване на храносмилателната функция при хора, които току-що са претърпели коремна операция.

Как действа кафето?

КАФЕ И ХРАНОСМИЛАНЕ СЛЕД ХРАНЕНЕ

Освен че може да помогне за здравословното движение на червата, кафето традиционно се счита за дижестив, което означава напитка, за която се твърди, че подпомага храносмилането, когато се консумира след хранене. Макар че доказателствата за кафето и храносмилането не са достатъчно убедителни, за да се предположи, че напитката действително може да помогне за по-ефективното разграждане на храната, като стимулира отделянето на стомашна киселина. От своя страна стомашната киселина е необходима, за да подпомогне храносмилането на протеините. 

Учени разбраха как влияе кафето на храносмилането

КАФЕ И ДИСПЕПСИЯ

Когато става въпрос за кофеин и храносмилане, трябва да знаете, че стимулиращият ефект на стомашната киселина може да бъде и недостатък, особено като се има предвид, че кофеинът също така отпуска долния езофагеален сфинктер, който отделя хранопровода от стомаха. При податливите хора този двоен удар може да доведе до влошаване на киселинния рефлукс или подобни симптоми на диспепсия и лошо храносмилане. Може да се окаже, че е добре да внимавате с консумацията на кафе, ако имате други заболявания, които повишават чувствителността на червата. Експерти предлагат, кафето, да се избягват от хора със синдром на раздразнените черва и възпалителни заболявания на червата, когато имат обостряне.

Причиняват лошо храносмилане и влошават вкуса: 3 добавки, с които е по-добре да не пиете кафе

БЕЗОПАСНИ ГРАНИЦИ ЗА КАФЕТО

Средностатистическият човек може безопасно да консумира до четири чаши кафе по 200 мл дневно без никакви отрицателни ефекти върху здравето, въпреки че някои групи от населението, като бременните жени, трябва да намалят консумацията. Ограничението се дължи най-вече на въздействието на кофеина върху организма ви. Ако сте особено предразположени към киселинен рефлукс, преминете на безкофеиново кафе. Кафето без кофеин не е толкова киселинно за стомаха, така че може да изпитате по-малко неприятни симптоми. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com