Учени разбраха как влияе кафето на храносмилането

10189
Учени разбраха как влияе кафето на храносмилането
Снимка: iStock/Guliver

Обзор на близо 200 научни публикации е установил, че умерената консумация на кафе – три до пет чаши на ден – не вреди на храносмилателната система, а по-скоро намалява риска от камъни в жлъчката, панкреатит и някои чернодробни заболявания. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nutrients.

По пътя си през стомашно-чревния тракт кафето има три основни ефекта: върху стомашния, жлъчния и панкреасния секрет, необходими за храносмилането, върху чревната микробиота и върху перисталтиката - свиването на стените на дебелото черво, процес, необходим за преминаването на храната през храносмилателния тракт.

По-енергизиращи от кафето храни

Сутрин всички имаме една цел – да се събудим и да сме свежи за деня. Повечето хора по навик посягат към кафето, но то невинаги е ...

Анализът на резултатите от 194 изследвания е показал, че кафето, когато се консумира в умерени количества, стимулира храносмилането и подпомага преминаването през дебелото черво, увеличава броя на "добрите бактерии" в стомаха, снижава риска от образуване на жлъчни камъни, а също така оказва защитен ефект на черния дроб, включително от злокачествени образувания като хепатоцелуларен карцином - един от най-разпространените видове рак на черния дроб.

Учени изясниха ползата от кафето за организма

„Противно на някои предположения, консумацията на кафе като цяло не е свързана с проблеми с червата или храносмилането - казва авторът на обзора д-р Астрид Нелиг, почетен директор на научните изследвания във Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания (INSERM) – В някои случаи кафето може да помогне при често срещани храносмилателни оплаквания. Новите данни също показват, че консумацията на кафе може да повиши нивата на положителни чревни бактериални групи като бифидобактерии."

Резултатите установили, че кафето стимулира производството на храносмилателния хормон гастрин и солна киселина в стомашния сок. Тези две вещества помагат за разграждането на храната в стомаха. Също така напитката подобрява секрецията на холецистокинин - хормон, който увеличава производството на жлъчка, а също така участва в храносмилането.

Разгледаните данни свидетелстват, че кафето стимулира моториката на дебелото черво с 60 процента по-добре, отколкото водата, и с 23 процента по-добре от безкофеиновите заместители на кафето. Авторът смята, че с това е свързана способността на кафето да облекчава хроничния запек.

Сутрешното кафе – с кофеин или без кофеин?

Вероятно си задавате този въпрос всяка сутрин, замисляйки се дали кафето с кофеин, което толкова обичате, ще повиши кръвното ви наляган...

6 начина да направите кафето полезно за здравето

„Макар че ще са необходими допълнителни данни, за да се разбере влиянието на кафето върху храносмилателния тракт, това е много обнадеждаващо начало“, отбелязва Нелиг.

Повечето от опасенията за негативното въздействие на кафето върху храносмилателната система не се потвърдили. По-специално ученият опровергава мнението, че честата консумация на кафе причинява гастроезофагеален рефлукс. Според автора това е по-скоро комбиниран или адитивен ефект от рискови фактори като затлъстяване и неправилно хранене.

 

 

Ще се влюбите в този заместител на кафето

Матча буквално означава чай на прах. Това е тип зелен чай, при който се използват целите листа, за да се получи напитката. Идеален заме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно