Внимавайте с тези добавки – вредни са за черния дроб

17224
Внимавайте с тези добавки – вредни са за черния дроб
Снимка: iStock/Guliver

Някои добавки, включително и тези, които са с изцяло натурален или билков произход, могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

"Билковите чайове и добавки могат да доведат до увреждане на черния дроб и дори до чернодробна недостатъчност“, споделя д-р Татяна Кушнер, която е хепатолог в Ню Йорк. 

Тя допълва, че въздействието на някои добавки може да доведе до хронично чернодробно заболяване и чернодробна недостатъчност, което би наложило чернодробна трансплантация. 

"Една от основните роли на черния дроб е неговата филтрираща функция спрямо токсините в тялото ни", споделя гастроентерологът д-р Дина Халегуа-Де Марцио. 

Тя допълва, че всичко това се случва чрез сложен метаболитен процес. При прием на лекарства черния дроб ги разгражда на нетоксични компоненти и след това ги изхвърля от тялото.

Лекарствата и добавките могат да му нанесат сериозна вреда, докато той върши своята работа, пише everydayhealth.com.

Някои от веществата, съдържащи се в тях, се разпадат на токсични метаболити. А те от своя страна могат да увредят чернодробните клетки.

Според експерти от клиника Mayo тези увреждания е възможно да доведат до цироза или чернодробна недостатъчност, което е животозастрашаващо състояние.

Добавките за културизъм и отслабване може да ви помогнат да изглеждате по-добре, но при приема на някои от тях рискът от увреждане на черния дроб е реален.

Позовавайки се на официалните данни, учените стигат до извода, че билковите и диетичните добавки причиняват чернодробни увреждания в 18% от случаите.

"Все пак проучването няма да за цел да плаши хората", споделя д-р Наваро, който е негов водещ. 

Той допълва, цитиран от webmd.com, че много добавки са полезни за нашето здраве и това са тези с калций, витамин D и мултивитамините, произведени от реномирани компании.

Най-добрите билки за черния дроб

Черният дроб е един от най-важните органи в тялото ни. Неслучайно го наричат естествен филтър, тъй като той филтрира кръвта, улавяйки т...

Освен това, рискът всеки един човек да развие увреждане на черния дроб, свързано с прием на добавки, е относително нисък. 

В проучването са участвали 29 мъже, приемащи добавки за мускули. Някои от тях са развили жълтеница, която е била силно изтощаваща и  е довела до значително влошаване на качеството им на живот.

Д-р Наваро споделя, че се е наложило да бъдат хоспитализирани повече от половината мъже, участващи в проучването.

Приемът на добавките за отслабване се свързва с още по-тежки увреждания, като възпаление на черния дроб, което в някои случаи може да бъде фатално.

Общо 17 души от участниците в изследването са приемали продукти за отслабване. След това 12% от тях са имали нужда от трансплантация.

Какво се случва с черния ни дроб, когато пием бира?

Голяма част от любителите на алкохола обичат да консумират бира. Въпреки дехидратиращите свойства на алкохола, бирата винаги действа ос...

Учените предупреждават да се внимава и с консумацията на зелен чай. Той дава енергия и насърчава загубата на тегло, но въпреки това липсват изследвания за тези негови ползи. Освен това зеленият чай не е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) като безопасно и ефективно средство.

"Ако обичате зелен чай , бъдете спокойни - консумацията му обикновено не е рискована", споделя д-р Халегуа-Де Марцио.

"Това се отнася за високите дози екстракт от зелен чай, които обикновено се намират в добавките за отслабване. Те имат потенциал да причинят вреда на организма", допълва още експертът.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар и със специалист по здравословно хранене! Преди да започнете прием на добавки се консултирайте с лекар!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com