Внимавайте за тези измами по време на коледния шопинг

1503
Внимавайте за тези измами по време на коледния шопинг
Снимка: iStock

Коледа все повече наближава, а децата очакват с трепет вълшебната нощ, за да получат мечтания подарък от добрия старец. Време е за коледен шопинг, който, изглежда, ще осъществим в по-голямата му част онлайн поради пандемията и наложените ограничения.

Пазаруването онлайн по време на празници ни прави уязвими на измами и опити за злоупотреба. Важно е да знаете кои са най-честите ходове на измамниците, за да защитите покупките, данните и средствата си и да остане само празнична усмивка от изживяването.

1. Фирми фантоми

Когато харесате артикул онлайн, проверете фирмата, която го предлага. Предпочитайте утвърдени брандове, известни сайтове. Ако никога не сте срещали този търговец, разгледайте внимателно сайта, проверете общите условия, в които трябва да са посочени не само правата ви като потребител, но и данни за търговеца – телефон, адрес, ЕИК, фирмено наименование, гаранционни условия, условия за връщане, рекламация и др. Ако подобни данни и контакти липсват и единствената връзка с търговеца е някакъв чат или имейл, по-добре потърсете артикула в друг електронен магазин, за да си гарантирате, че няма да станете жертва на измама.

2. Наложен платеж след преглед

Къде по света се пазарува най-много онлайн?

През последните няколко години магазините за онлайн пазаруване станаха особено популярни по целия свят. В някои пазари, каквито са Вели...

Ако търговецът е непознат за вас или ако това е вашата първа покупка от него, предпочетете заплащане с наложен платеж на доставчика в момента на получаване на артикула и след преглед. Картовите разплащания са удобни и лесни, но лесно може да бъдете измамени, ако онлайн търговията не ви е позната, а сте попаднали на мним търговец, фалшив сайт или фишинг атака.

3. Фишинг атака

Ако получите електронно съобщение от търговец с подкана да въведете данни, за да осъществите покупка или поръчка на стока, която сте харесали, пропуснете го. Не кликайте върху линковете и не въвеждайте нищо. Вероятността това да е фишинг атака, целяща кражба на данните и средствата ви, и това да е не е въпросният търговец, е голяма. Проверете в официалния електронен магазин и закупете артикула директно от там.

4. Наблюдавайте цените

Има търговци с нелоялна търговска практика, които умишлено вдигат цените 1-2 месеца преди празниците, за да ги обявят като намалени в дните преди Коледа. Сравнете цените на стоките в избрания електронен магазин с тези в конкурентните страници. Следете цените 2-3 месеца преди Коледа. Така ще забележите, ако въпросният търговец повишава цените, за да обяви фалшиво намаление.

Учените дадоха рецепта на правилното пазаруване

Учени от четири американски университета са провели съвместно изследване, за да разберат има ли смисъл да си правим списък с необходими...

5. Проверете стойността на доставката

Някой търговци имат фиксирана цена за доставка. Проверете я. Ако не е посочена такава, важно е да я изчислите с калкулатора на сайта на доставчика. Не са редки случаите, когато стойността на доставката е по-висока от цената на продукта. Може да се окаже, че продуктът излиза по-изгодно, закупен на по-висока цена от конкурентен сайт, но с безплатна доставка.

6. Не се лъжете по призиви

Призиви като „Само днес“, „Последни бройки“, „Промоция само сега“, „Само до 10 минути“ целят да ви подтикнат към покупка сега и веднага, без да се замисляте и без да имате време да проверите цени и условия при конкуренцията. Дайте си време и не натискайте бутона купи. Това е търговски трик. Почти винаги същият призив ще си бъде там и след няколко дни.

Приятен коледен шопинг!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com