Вредно е да имате прекалено много приятели, ето защо!

5932
Вредно е да имате прекалено много приятели, ето защо!
Снимка: iStock

Добрият приятел винаги е до вас в трудни моменти. Но се оказва, че да имате прекалено много приятели, е вредно за психическото ви здраве. Много по-добре е да имате няколко верни приятели, на които винаги може да се доверите, отколкото да се заобиколени от хора, от които нямате нужда. Ето няколко довода, че невинаги е толкова добре да имате много приятели:

ИМАТЕ ПО-МАЛКО ВРЕМЕ ЗА СЕБЕ СИ.
С многобройни приятели най-вероятно ви липсва нещо много важно: баланс. Да намерите време за всеки от тях, е доста трудно в тези забързани и натоварени времена. Ако не искате да им отказвате, правите реорганизация на собствения си график, в който искате да ги вместите. Накрая приятелството ви изтощава емоционално или физически.
Създаването на живот, отделен от приятелите ви, е важна част от личното ви израстване. Ако имате по-малко познати, ще ви е по-лесно да определите приоритетите си. Така ще може да се фокусирате повече върху собственото си развитие. Тези, които истински ви обичат, ще уважават личното ви пространство и желанието ви да останете понякога сами.

ПОСТОЯННО СТЕ ПОД НАТИСК ДА ОТГОВОРИТЕ НА ЧУЖДИ ОЧАКВАНИЯ.
Много хора приемат, че “приятелят” трябва да бъде винаги край тях - чрез срещи, телефонни обаждания, съобщения. Често имат големи очаквания от вас, на които може би не винаги може да отговорите. 

ЧЕСТО СЕ ЧУВСТВАТЕ САМОТНИ.
Ако твърдите, че имате много приятели, най-вероятно просто имате много познати, с които искате да запълните самотата си. Самотата не означава да си сам, може да сте заобиколени от много хора, но да изпитвате самота. Много по-добре е да имате малко, но ценни приятели, с които няма да се чувствате самотни.

ПОПАДАТЕ НА ФАЛШИВИ ПРИЯТЕЛИ.
Никое приятелство не заслужава да жертвате собственото си емоционално здраве. Колкото повече приятели имате, толкова по-голяма е вероятността сред тях да има и “фалшиви”- които просто ви използват, когато те имат нужда, облягат се на вас, но когато вие имате нужда от приятелско рамо, са заети. Или просто много приятели, с които се забавлявате, излизате заедно, но в отношенията ви няма нищо по-дълбоко.

НЕ ВСИЧКИ ВИ ПОЗНАВАТ ИСТИНСКИ.
Ако имате много познати, може да ви е полезно в много случаи. Но, не е необходимо да сте приятели с хора, само защото ги познавате. Приятелите са хора, които ви правят по-добър човек. Помагат ви в собственото развитие, а и вие правите същото с тях. Приятелството е неизказано взаимно споразумение, които и двамата споделяте и напълно спазвате.

Анализирайте живота си и вижте кои наистина ви познават с всичките ви силни и слаби страни. Само тези, които са с вас в трудни моменти, могат да се считат за такива. Разбира се, вие също трябва да сте тяхна опора, когато те имат нужда от това. Обстоятелствата сами отсяват понякога кои приятели си заслужава да останат до вас и кои просто времето пресява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com