Вредно ли е маслото от рапица и какви са страничните му ефекти?

12193
Вредно ли е маслото от рапица и какви са страничните му ефекти?
Снимка: iStock/Guliver

Някои експерти твърдят, че високото съдържание на омега-6 мазнини в рапичното масло може да доведе до допълнително възпаление.

Но твърденията за неговите сериозни вреди за здравето като причиняване на сърдечни заболявания, предизвикване на инсулинова резистентност и ескалиране на възпаленията до голяма степен се подхранват от изследвания, проведени върху животни, а не върху хора. Въпреки това маслото от рапица има редица вреди за здравето и е добре да го избягвате.

Вреди от използването на рапично масло

Като всяка силно преработена храна, то има някои недостатъци, които си струва да бъдат обсъдени. Ето 5 причини, поради които е най-добре тази мазнина да се консумира умерено.

Учени: Едва ли предполагате за тази вреда от маслото

То е силно обработено

Приготвянето на рапично масло е многоетапен процес. Това включва нагряване на семената няколко пъти, както и използване на химически разтворител, наречен хексан, за извличане на маслото от растението.

Повечето налични в търговската мрежа масла от рапица са високо преработени и рафинирани и тази обработка може да доведе до загуба на полезни съединения и потенциално образуване на вредни вещества.

Има високо съдържание на омега-6 мастни киселини

Маслото от рапица често е критикувано за това, че има относително високо съдържание на омега-6 мастни киселини в сравнение с омега-3 мастните киселини. Всъщност рапицата има съотношение 2:1 омега-6 към омега-3.

Някои експерти твърдят, че небалансираното съотношение на омега-6 към омега-3 в диетата може да допринесе за възпаление и хронични здравословни състояния. Но е важно да се отбележи, че цялостната диета и балансът на другите консумирани мазнини също играят важна роля при определяне на въздействието на съотношението на мастните киселини. Все пак омега-6 не трябва да се избягват. Те осигуряват есенциални мастни киселини, които телата ни не произвеждат, което означава, че трябва да ги набавяме чрез здравословна и балансирана диета.

Може да увеличите риска от хронично заболяване

За да премине от растението до бутилката, рапичното масло преминава през сложна поредица от стъпки, включително почистване на семената, кондициониране, готвене, пресоване, извличане и премахване на разтворителя.

Както вероятно знаете, яденето на много преработени храни може да бъде много лошо за здравето. Изследванията показват, че диетите с високо съдържание на така наречените „ултра-преработени“ храни – тези, които преминават през множество стъпки на физическа, биологична и/или химическа преработка, могат да доведат до по-висока честота на проблеми като рак и сърдечни заболявания. Маслото от рапица само по себе си няма да причини тези заболявания, но може да бъде проблематично като част от широкообработена диета.

Гранясва по-бързо

Както споменахме по-рано, за да извлекат маслото от малкото рапично семе, производителите използват топлина и разтворител, наречен хексан. Въпреки химически звучащото си име, хексанът сам по себе си не е опасен. Вместо това, прилагането на топлина и хексан може да повлияе на стабилността на молекулите на маслото от рапица, което го кара да гранясва по-бързо и дори да унищожи здравословните омега-3 мастни киселини.

Ето колко дълго можете да оставяте маслото извън хладилника

По-голямата част от рапичното масло се произвежда от ГМО

Повече от 90% от търговско отглежданата рапица идва от генетично модифицирани (ГМ) култури. Някои хора предпочитат да избягват ГМ храни поради опасения относно въздействието върху околната среда, потенциалната алергенност или използването на хербициди.

Ако искате да избегнете ГМО, но все пак искате да включите рапица в диетата си, уверете се, че избирате органично масло. Органичният печат гарантира, че вашата храна е без ГМО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?
Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

След няколко години потребителите в Германия може би вече няма да могат да избират между кафяви и бели яйца. "Днес вече виждаме все по-малко кафяви...