Всички допускат тази грешка при осоляването на сланина – ето как да „спасим“ сланината, ако сме сгрешили

25703
Всички допускат тази грешка при осоляването на сланина – ето как да „спасим“ сланината, ако сме сгрешили
Снимка: iStock

Витамини от група В, ценни минерали – магнезий, селен, цинк, натрий, калий, органични и незаменими аминокиселини – не,  това не е съставът на  супер храна, а на свинската сланина, заклеймявана съвсем несправедливо от някои като вредна храна. Сланината съдържа много мазнини и с количеството следва да се внимава, но тя е полезна и доставя на тялото ценни вещества, а не празни калории. Нещо повече – поради богатството на витамини и минерали и най-вече поради високите дози селен, които сланината съдържа, тя е ценна храна в сезона на грипа и вирусите и ни помага да се предпазим от тях. Може да се консумира смело не само при отслабнала имунна система, но и при отслабнал като цяло организъм след дълго боледуване.

Сланината може да ви помогне и в бюти ритуалите за красота. Консумацията ѝ е цяр за сухата и лющеща се кожа. Подсилва и локалния имунитет на кожата, има благотворен ефект върху липидната ѝ обвивка благодарение на съдържащите се в нея полиненаситени мастни киселини. Хапвайте я смело за здраве и красота. Сгрешили сте при приготвянето и осоляването на сланината и сега считате, че вместо да се възползвате от ползите, които доставя на здравето и външния вид, трябва да я изхвърлите? Не бързайте. Може да „оправите“ грешките, свързани с осоляването на сланината, най-често допусканата сред които ще научите сега, както и ще разберете как да избегнете тази грешка, за да получите вкусна и трайна сланинка.

Най-доброто мезе за червено вино, прави се със сланина

Най-често допусканата грешка при осоляването на сланината

Българите традиционно приготвят сланина в домовете си по селата, тъй като у нас има стара традиция, свързана с консумацията на сланина. Използва се и за направата на кайма и различни колбаси, което я прави важна не само като самостоятелна храна. Понякога обаче осоляващите сланина допускат грешки и крайният продукт или не става за консумация, или е лишен от очакваните вид и вкус, любими на всички. Най-честата грешка, която се допуска при осоляването на сланина, освен изборът на неподходяща сланина с жълт цвят, мека или стара, е погрешният избор на съд. Ако се налага, купете специални съдове за осоляване на сланината, не разчитайте, че ще грабнете някакви налични в последния момент. Съдът е важен, той трябва да се затваря плътно, да може да се притисне последното парче сланина и да не е извън саламурата или да не се окаже непокрито със сол. Следва да можете лесно да пренареждате парчетата от съда така, че най-горното да отиде най-отдолу. Всичко това ще ви гарантира добро осоляване на сланината. Обикновено домакините и тези, които се приготвят да осоляват сланина, изчитат различни рецепти и научават тънкостите на процеса, така че основните грешки се допускат не във връзка със солта като метод или количество, а именно при  избора на съд. Съдът съвсем не е по-малко важен от технологията, когато говорим за осоляване на сланина.

Варена сланина за 10 минути. По-вкусно нещо не сте опитвали!

Как да „поправим“ грешките, допуснати при осоляването на сланина?

Не изхвърляйте сланината, ако се е получила жилава – нещо, което красноречиво сочи, че сте сгрешили при осоляването. Тази грешка е поправима. Разбира се, че ако сте се подлъгали със стара сланина – жълта и мека, няма как да коригирате този факт, но ако проблемът е на по-късен етап и е свързан с осоляването, не се тревожете, а сварете сланината в саламура. Така тя ще омекне и ще добие правилния вид и вкус, няма да е твърда и жилава.

Бонус съвет за осоляването на сланина

Когато ви предстои осоляване на сланина, не разчитайте просто на рецепта онлайн, а попитайте старите хора, имащи опит по темата, какво друго е важно да знаете, да следите и да направите, за да получите оптимален резултат. Вслушайте се в триковете и тайните съвети, които ви дават, за да се радвате на вкусна сланина. Сред най-честите съвети е да накиснете прясната сланина в саламура, преди да  пристъпите към осоляване, за да се отцеди излишната кръв от нея, както и да се притисне съдът, в който слагате да се осолява сланината, с камък върху капака, за да сте сигурни, че няма да попадне кислород в съда, който да повлияе негативно на сланината. Вярвайте, че „баба знае как“, разчитайте на старите технологии и методи, изпитани във времето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com