Всичко, което трябва да знаем за ползите от колагена

9166
Всичко, което трябва да знаем за ползите от колагена
Снимка: iStock

С напредването на възрастта колагенът в тялото намалява и хрущялите ни се износват. Това е все едно да карате автомобил без амортисьори, а всички шофьори знаят колко важни са те. Всяко едно движение е истинско мъчение, когато костите започнат да се търкат една в друга. Редовният прием на колаген може да помогне за облекчаването на болките и дори да изчезнат напълно.

Какво представлява колагенът?

Това е протеин, който има 19 аминокиселини. Идва от гръцки и буквално означава „производство на лепило“. Това именно прави колагенът – помага на всяка една част от тялото ни да запази еластичността си. Приемът на колаген обаче не е достатъчен. В диетата си трябва да включите и много плодове и зеленчуци. С помощта на витамин C и останалите минерали, тялото ви ще може да усвои правилно колагена. Почти всяко едно вещество има своята хранителна двойка. Така че към месото, прибавете и богата салата от зеленчуци.

Кога се нуждаем от колаген

Тялото го произвежда докъм 35-ата годишна активно. След това започва да намалява също активно. До 60-годишна възраст повече от половината колаген в тялото ни изчезва.

Направете това и няма да е необходимо да приемате добавки с колаген

Голяма част от съвременните хора не могат да си представят живота си без постоянен прием на витамини и хранителни добавки, подобряващи ...

Този процес не може да се предотврати, но може да се забави с прием на храни, които го произвеждат или като хранителни добавки. На пазара има много видове колаген. Те се делят на два основни вида – растителни и животински.

Как се произвежда колаген?

Тялото ни го произвежда всеки ден, според наличното витамин C и храната, която се приема като протеин. По този начин се образува проколаген. Когато тези молекули станат в повече те се свързват и стават колаген.

Здравословният начин на живот също ни помага да произвеждаме повече колаген. Цигарите, алкохолът, липсата на движение и сън обаче забавят произвеждането му и се появява дефицит.

 

Как да увеличим производството на колаген в организма (част I)

Всички знаем, че количеството колаген в кожата влияе върху младостта ѝ, еластичността, наличие или отсъствие на бръчки, яснота на овала...

Какви са ползите от колагена?

Колагенът се използва в различни области и професионални направления. В козметичната индустрия той е основно средство за производството на кремове, които да покрият фините бръчки. Можете да го срещнете и като инжекция, но ефектът е краткотраен. Ако се чудите дали изберете крем или добавка, изберете добавката. Кожата поема много малко от крема и с добавката ще имате по-голям ефект.

Ставите са основните части на тялото ни, които се нуждаят от колаген. Не е нужно да сте спортисти, за да страдате от липсата му. Когато има дефицит, то ставите ще ви болят и само колагенът може да върне нормалното ви движение.

Чревната бариера всъщност е направена от колаген. Тя помага на организма да поеме повече хранителни вещества.

Мозъкът е другият орган, който се нуждае от него. Високите нива на колаген предпазват от болестта на Алцхаймер, но липсата му води до смърт на клетките и високи нива на оксидативен стрес.

Колагенът помага и за изчистване на кръвоносните съдове, като помага да се предпазите от натрупването на плака по тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com