Всяка хитра домакиня слага това цвете на перваза на прозореца през зимата - то отблъсква мухъла и конденза

22596
Всяка хитра домакиня слага това цвете на перваза на прозореца през зимата - то отблъсква мухъла и конденза
Снимка: iStock

Кондензът по прозорците е досаден проблем, който може да доведе до мухъл, плесен, замъглено стъкло и повреда на стъклопакета. Образува се поради разликата в температурите вътре и извън помещението, особено през студения сезон. Но само опитните домакини знаят как да се отърват от конденза по прозорците с помощта на едно цвете. Те слагат саксията със сансевиерия на перваза на прозореца.

Цветето, което държи мухъла и конденза далеч

Растение, което помага в борбата с конденза по прозорците, се нарича сансевиерия. Това тропическо растение има дълги и прави листа, които могат да бъдат зелени, жълти или на ивици.

Сложете монета под саксията с това цвете и вижте какво ще се случи

Сансевиерията се различава от другите растения по това, че абсорбира влагата от въздуха и отделя кислород. Така намалява влажността в помещението и предотвратява образуването на конденз по дограмата.

Как да се грижим за това растение?

Сансевиерията е много непретенциозно и лесно за грижи растение, което може да расте при всякакви условия. Не изисква много светлина, вода или тор. Също така е устойчив на вредители и болести. За да може то да ви помогне да се отървете от конденза по прозорците, трябва да следвате няколко прости правила:

  • Поставете растението на перваза на прозореца, за предпочитане от северната или източната страна, където ще получава достатъчно светлина, но не и пряка слънчева светлина.
  • Поливайте растението умерено, не повече от веднъж седмично и само когато почвата в саксията изсъхне. Избягвайте преполиването на растението, тъй като това може да доведе до загниване на корените и листата.
  • Подхранвайте растението веднъж месечно със слаб разтвор на комплексен тор за стайни растения. Не прекалявайте с торенето, тъй като това може да намали способността на растението да абсорбира влагата от въздуха.
  • Пресаждайте растението на всеки две до три години в по-голяма саксия с дренажни отвори и прясна почва. Изберете почва, която отвежда добре въздуха и водата, като например смес от торф, пясък и перлит.
  • Почистете листата на растението от прах и мръсотия с помощта на влажна кърпа или гъба. Това ще помогне на растението да диша по-добре и да абсорбира влагата.

Това цвете лесно понася летните жеги и сухия въздух, а през зимата лесно издържа на временно понижаване на температурата до 5–10 градуса. Но най-подходящата температура за сансевиерията е 16–30⁰С.

Няма нужда да пръскате цветето постоянно цвете. При висока влажност (над 70%) коренищата могат да изгният. Поради големия си размер, листата служат като "прахоуловител". Затова те трябва да се избърсват с влажна кърпа 2-3 пъти седмично. От време на време можете да прилагате пръскане чрез “топъл „душ“.

Още: Цветето, което всеки опитен градинар засажда през ноември

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com