Взирането в нечии очи за 10 минути може да промени вашето съзнание

4800
Взирането в нечии очи за 10 минути може да промени вашето съзнание
Снимка: Очи, взиране

Забравете за LSD: очите са новият хит. Разбира се, не говорим за консумацията им, а по-скоро за интензивно взиране в нечии очи за продължителен период от време. Очевидно това може да накара хората да влязат в алтернативно състояние на съзнанието.

Това интригуващо откритие е направено от изследователя на зрението Джовани Капуто от Университета на Урбино в Италия, но това не е първото му проучване на съзнанието. Преди няколко години ученият набрал 50 доброволци и ги кара да наблюдават своите отражения в огледало за 10 минути в слабо осветена стая. За много от тях отнема по-малко от една минута, за да започнат да халюцинират.

6 естествени метода срещу торбичките под очите

Умората води не само до неприятни усещания, но се отразява и на визията ни. Който не се наспива хубаво, се събужда с торбички под очите...

Лицата им започнали да се изкривяват и променят, придобивайки вид на животни, чудовища или дори на починали членове на семейството. Това е явление, въображаемо наречено „ илюзия със странно лице “. Но изглежда странните ефекти са още по-драматични, когато огледалото се замени с друг човек. 

Капуто събира младежи и ги сортира по двойки. След това всяка двойка сядала на столове в слабо осветена стая, разположени на разстояние един метър един от друг. Осветеността позволявала на участниците да възприемат фини черти на лицето, но възприятието на цветовете било намалено. Половината от двойките седeли един  срещу друг, гледайки израженията си, докато останалите седeли един до друг, втренчени в стената.

След 10 минути участниците попълнили въпросници за преживяванията си в стаята, които разкрили някои доста интригуващи ефекти. Според Британското психологическо общество, онези от групата, които са били един срещу друг, описват по-високи нива на отслабена интензивност на цветовете от контролите, като шумовете изглеждат по-силни, отколкото би трябвало. Времето сякаш се забавило и те се почувствали отдалечени. Освен това почти 90% от тях казват, че лицето на партньора им е изглеждало деформирано, 75% са виждали чудовищни същества и 15% дори са виждали черти на лицето на роднина да се появяват върху лицето на партньора им.

Отчетените усещания показват симптоми на дисоциация, термин, използван за описание на отклонение от връзката на човек с реалността. Интересното е, че Капуто установява, че тези симптоми корелират с деформация на лицето, но не и с появата на странни лица. Той изказва хипотезата, че тези халюцинации, така наречените „привидения със странно лице“, могат да бъдат следствие от връщането към „реалността“ след навлизане в дисоциативно състояние, породено от липсата на сензорна стимулация.

Разбери какъв е характерът ти според формата на очите

Вероятно сте чували, че китайска традиционна медицина залага на много стари техники, за да получи достоверна  информация за личнос...

Когато се взираме в една точка за продължителен период, чертите в периферията започват постепенно да изчезват. Но ако това би обяснило какво се случва, тогава бихме очаквали чертите на лицето постепенно да изчезват, вместо да се появяват странни неща. И както посочва Scientific American, ако липсва някаква визуална информация, мозъкът се справя с тези пропуски, като ги попълва въз основа на очакванията или преживяванията.

Би било интересно да разберем какво води до тези странни халюцинации, тъй като въпреки че изглежда необходимо слабото осветление, това не може да бъде единственият фактор, тъй като същото не се наблюдава в контролната група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com