За какво можем да използваме царевичното нишесте в домакинството

1561
За какво можем да използваме царевичното нишесте в домакинството
Снимка: iStock

Царевичното нишесте е един от многото продукти, които използваме в сладкарството и кулинарията. С него се приготвя вкусен домашен крем,  може да се добави в панировката на различни пържени зеленчуци, да се добавя в сладкиши и много други. Освен всичко това, то е и сред продукти, които могат да ви помогнат и да почистите дома си, без да се налага да харчите много пари за скъпоструващи препарати.  Можете да го използвате както самостоятелно, така и в комбинация с лимонов сок или сода за хляб, за още по-добри резултати. Но за какво точно можем да използваме царевичното нишесте?

Сребърните бижута и прибори се захабяват и губят блясъка си с течение на времето. Обикновено, когато трябва да ги почистим, използваме сода за хляб, но истината е, че можете да ги почистите и с царевично нишесте, ако случайно содата ви е свършила. Необходимо е да направите кашообразна смес от нишестето и вода, с която да намажете сребърните прибори или бижута. Оставете сместа да изсъхне върху тях, след което вземете памучен парцал и ги лъснете до блясък. С тази паста можете също да изчистите и обикновените си прибори за хранене, като вилици, лъжици, ножове или захабените от употреба съдове.

1 лъжица от тази съставка замества яйцето в пържените кюфтета

Пържените кюфтенца са харесвани от почти всеки българин. Те неслучайно успяват да намерят мястото си на нашенската трапеза. Домакините ...

Често се случва по невнимание да разсипем нещо мазно върху покривката, върху дрехите си или върху килима в дневната, а мазните петна са кошмар за всяка домакиня.  В едно с това, започваме да се чудим  как и с какво можем да ги изчистим, така че да не остане петно и да си личи. Започва се трескаво търсене на подходящи за това препарати, които обаче са доста скъпи. Е, мили дами, до тук с притесненията, по този въпрос, защото царевичното нишесте е като попивателна гъба за мазните петна.  Това, което трябва да нправите е да посипете от него върху петното и да го оставите така за една нощ. На следващия ден, изперете блузата или покривката, а ако петното е върху килима, просто минете с прахосмукачка. С удивление ще забележите, че от петното няма и следа.

Всички знаем, че петната от кръв се чистят най-трудно от тъканите. Ако се случи на детето ви да му потече кръв от носа или да ожули коляното си, или неволно се порежете, докато приготвяте вечерята, то освен с вода, можете да почистите кървавото петно и с каша от царевично брашно и вода. С нея само трябва да намажете петното, да я оставите да изсъхне и след това да изплакнете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com