За какво служи колагенът в кожата

1256
За какво служи колагенът в кожата
Снимка: iStock

Колагенът е основен градивен елемент на тъканите. Благодарение на него кожата е стегната и гладка. Въпреки това, колкото повече остаряваме, толкова по-малко произвежда тялото ни. Това води до появата на бръчки по кожата. Какво трябва да знаете за колагена? С какво да запълните липсата му? В какви храни можете да открием колаген и кой от методите за добавянето му е най-ефективен?

Какво е колаген?

5 храни, богати на колаген

Колагенът определя колко здрава и еластична ще бъде кожата ви. Същото се отнася и за ставите и връзките ви. С възрастта дефицитът на то...

Колагенът е част от съединителната тъкан, свързващо вещество, което свързва кожни клетки, кости, хрущяли и т. н. Той се произвежда от тялото. Това е протеин, състоящ се от вериги от аминокиселини, който съставлява до 30% от човешкия протеин.

Съществуват около 30 вида колаген, всеки от които има специфична функция. Интересното е, че името колаген идва от гръцки, където думата "kolla" означава "лепило". Достатъчно количество от него прави:

  • кожата гладка, добре опъната,
  • ставите функционират без болка,
  • кръвоносните съдове остават гъвкави, благодарение на което се поддържа добро кръвообращение,
  • раните заздравяват ефективно, счупените кости зарастват.

Загубите на колаген са най-забележими по лицето и шията. Така се появяват признаците на стареене, като бръчки и бразди. След това кожата увисва и отпуска, защото губи своята еластичност заедно със загубата на колаген. Този процес продължава с болки в ставите и влошаване на кръвообращението.

Загубата на красота е тежка, особено за дамите. Поддържането на гладка кожа, премахването на бръчките е възможно благодарение на използването на колаген за външна и вътрешна употреба. През годините колагенът се произвежда от животински части. Той обаче няма свойствата на човешкия колаген.

Колагеноза - какво е това заболяване?

Как да увеличим производството на колаген в организма (част I)

Всички знаем, че количеството колаген в кожата влияе върху младостта ѝ, еластичността, наличие или отсъствие на бръчки, яснота на овала...

Колагенозата е наименование, което обхваща много заболявания, причинени от целулит. Първите симптоми са повишена температура, умора и загуба на тегло.

Тези заболявания включват, но не се ограничават до: ревматоиден артрит, лупус еритематозус, полимиозит и дерматомиозит. Диагностицирането на колагеноза изисква изследване, а лечението изисква противовъзпалителни лекарства.

Какви аминокиселини има в колагена?

Най-важните аминокиселини в колагена са:

  • глицин - благодарение на него е възможно да се синтезират глюкоза и креатин в организма. Съставката играе важна роля в изграждането на червените кръвни клетки и транспортирането на аминокиселини в тялото. Глицинът е невротрансмитер в нервната система. Благодарение на него процесът на мускулна дегенерация се забавя и се ускорява секрецията на растежен хормон. В допълнение, той е важен компонент на колагена и позволява правилното функциониране на простатната жлеза.
  • пролин - е един от основните компоненти на колагена и има положителен ефект върху работата на ставите и кръвоносните съдове. Освен това обновява структурата на колагеновите влакна и следователно прави кожата по-еластична и по-устойчива на UV радиация. Съдържащият се в колагена пролин има способността да свързва водата, благодарение на което кожата се регенерира и хидратира по-бързо. Освен това понижава нивото на свободните радикали в клетките, регенерира черния дроб и регулира клетъчния метаболизъм.
  • лизин – присъстващ в колагена лизин забавя стареенето на кожата в резултат на твърде високи нива на кръвната захар. Освен това е ценна съставка за имунната система и предотвратява хроничната умора и чернодробните вируси. Колкото повече лизин в тялото, толкова повече тялото забавя развитието на СПИН.
  • глутамин - е една от най-важните аминокиселини в организма. Въпреки че човешкото тяло го произвежда естествено, възможно е да го получим и от храната. Съдържащият се също глутамин в колагена ни улеснява да се справяме с напрежението, тревожността и проблемите с концентрацията. Нещо повече, има благоприятен ефект върху работата на имунната система.

В допълнение към гореспоменатите вещества, колагенът включва и съставка, наречена аргина, известна още като L-аргин. Разгражда се до азотен оксид, който е важен елемент, отговорен за укрепването на имунната система. Освен това повишава и либидото при мъжете.

Как да увеличим производството на колаген в организма (част II)

В продължение… Фактори, ускоряващи разграждането на колагена За дисбаланса между синтеза на колаген и неговото разрушаване...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com