За красива кожа: Избягвайте тези 5 грешки, особено през ЛЯТОТО

4050
За красива кожа: Избягвайте тези 5 грешки, особено през ЛЯТОТО
Снимка: iStock/Guliver

Високите температури през лятото могат да накарат кожата да се чувства и държи по различен начин. Поради прекомерното изпотяване, дехидратацията и горещината кожата се нуждае от специални грижи, в противен случай могат да се появят различни състояния като обриви, слънчево изгаряне, акне, мелазма, петна и кожни алергии. Ето защо трябва да избягвате тези 5 грешки в грижата за кожата, които се допускат най-вече през лятото.

Не използвате SPF

Защитата на кожата с продукти със SPF е от решаващо значение, защото UV радиацията може да причини рак на кожата, а по лицето ще се забележат и признаци на преждевременно стареене. Ето защо винаги трябва да имате под ръка слънцезащитен продукт, и то през цялата година, а не само когато грее слънце. Освен това носенето на слънцезащитен продукт с висок защитен фактор трябва да бъде приоритет. Препоръчително е кремът с SPF да се нанася на всеки 2 до 3 часа. Причината за това е, че действието на слънцезащитния продукт се губи, особено ако останете на слънце дълго време.

Дерматолог: Това са най-фаталните грешки в домашната грижа за кожата

Изпуснали сте овлажняващия крем от рутинната си програма

Това, че във въздуха има влага, не означава, че трябва да пропуснете овлажняващия крем. Не забравяйте да овлажнявате кожата си редовно, дори и да усещате, че през летните месеци кожата ви е по-омазнена. Липсата на влага може да доведе до прекомерно производство на себум и поява на акне.

Ето защо е идеално първо да почистите кожата си, а след това да използвате овлажняващ крем, който съдържа съставки като хиалуронова киселина и ниацинамид, за да задържи водното съдържание на кожата, поддържайки я пухкава и мека. На пазара има много слънцезащитни продукти, които са обогатени с успокояващи агенти и антиоксиданти, които също помагат за хидратацията. Ето защо обилното нанасяне на слънцезащитен продукт вместо използването на овлажняващ крем през деня може да бъде повече от достатъчно. 

Не ексфолирате кожата си

Пилингът е процес на отстраняване на мъртвите клетки и натрупаните замърсявания от повърхността на кожата. Тази процедура помага за разкриването на нови клетки, но също така подобрява цялостния тен на лицето. Мъртвите кожни клетки трябва да бъдат отстранени, в противен случай те могат да доведат до запушване на порите. Затова не забравяйте да ексфолирате кожата си редовно, особено вечер, защото през деня кожата може да бъде чувствителна и податлива на слънчево изгаряне.

Не забравяйте обаче да се консултирате с дерматолог, преди да използвате какъвто и да е продукт за ексфолиране. Сред тях са салициловата киселина, гликоловата киселина и дори мандиловата киселина. Има три неща, които трябва да запомните, преди да ексфолирате кожата си: уверете се, че ексфолиращите гранули са леки, кръгли и малки, за да не са прекалено груби за кожата; използвайте крем-скрап и ексфолирайте кожата си не повече веднъж седмично.

Грижа за кожата: 6 стъпки, които да правите всеки ден

Използвате тежък за кожата грим

Ако излизате навън с тежък грим, за да се предпазите от слънцето, знайте, че това не е идеалният вариант. Ако имате няколко слоя върху кожата си, фон дьо тен, коректор и руж, всички тези продукти всъщност могат да запушат порите и да доведат до претоварване на кожата. Вместо това се препоръчва използването на тониран слънцезащитен крем, който служи като коректор и също така предпазва лицето от вредното лъчение. Можете също така да използвате BB крем, тъй като той е лек и осигурява естествен завършек.

Не пиете достатъчно вода

Хидратацията е от съществено значение за здравата кожа. Това може да се постигне по естествен начин, който включва препоръчителния дневен прием на вода - 8 чаши и редовна консумация на сезонни плодове. Освен това избягвайте консумацията на дехидратиращи напитки като алкохол, чай, кафе и газирани безалкохолни напитки. Вместо тези напитки избирайте течности, които са богати на електролити, като кокосова и лимонова вода. Не забравяйте, че можете да се прехидратирате, което може да доведе до загуба на минерали, витамини и други микроелементи.

В допълнение към всички горепосочени елементи, няколко обичайни практики за предотвратяване на всякакви форми на увреждане на кожата биха били използването на голяма шапка, носенето на по-светли материи и голям чифт слънчеви очила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Ето как приготвят пържените картофки в ресторантите и те винаги са перфектни

Храните, с които най-добре се комбинира сиренето

Ритуали за пари: кои не действат или могат да навредят - ако вярвате

Шанс да промените съдбата си: най-важните години от живота за всяка зодия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно