За правилното съхраняване на сушени плодове - изискват се тези 3 неща!

4156
За правилното съхраняване на сушени плодове - изискват се тези 3 неща!
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте купили сушените плодове в магазина, няма проблеми с тяхното съхранението. Те са третирани със специални препарати против вредители. В повечето случаи, както и да ги съхранявате, винаги ще изглеждат привлекателни и блестящи. Такива сушени плодове са вкусни и месести – но, уви, няма полза от тях. Тези продукти, обработени с производствени химически реагенти, не запазват витамините си.

В случай, че приготвяте сушени плодове у дома си, е добре да спазвате следното правило. Такива плодове се съхраняват дългосрочно, ако съдържат максимум 25% влага. Как да проверим това? Просто за целта стиснете в ръката си сушените плодове. Ако се натрошат, значи може да се съхраняват; ако просто се смачкат и накъсат на парчета, трябва да се сушат още.

В какво да ги пазим?

Сушените плодове се съхраняват най-добре в затворена опаковка. Може да се ползва стъклен буркан, пластмасов съд с плътен капак или найлонов плик. Все пак, преди да сложите сушените плодове в затворен херметически съд, трябва да проверите дали всички са напълно сухи? Ако дори само един плод не е изсушен напълно, в затвореното пространство ще развали всички други, като провокира мухъл и загниване.

Кои сушени плодове са най-полезни и как да ги консумираме правилно

Сушени круши и ябълки най-добре се съхраняват в платнени торби. Предварително изварете тези торби в подсолена вода (така ще опазите от насекоми въпросните продукти), подсушете ги и едва след това ги пълнете със сушени плодове. Редовно проверявайте да не са загнили. Ако в торбата откриете парченца гнили или плесенясали плодове, ги изхвърлете, а от останалите в същата торба веднага направете компот (ошав).

От време на време разбърквайте сушените плодове, за да изсъхнат равномерно и да не се слепват. Преди да ги оставяте за съхраняване, проверявайте внимателно дали са здраво завързани самите торби.

Къде да ги съхраняваме?

По-добре е да държите съда със сушените плодове долу в хладилника - където е достатъчно хладно, за да не позволите на вредителите да се размножават. Въобще, е най-добре сушените плодове да се предпазват от пряка слънчева светлина, като ги съхранявате на тъмно и студено място.

Ако нямате достатъчно място в хладилника, може да ги сложите върху горните лавици в кухненските шкафове. Имайте предвид, че в помещението по принцип в никакъв случай влажността не бива да е висока. Най-добре е в непосредствена близост до сушените плодове да оставите съд със сода или сол. Те перфектно ще поемат влагата и ще изсушават въздуха.

Какво ще се случи, ако ядем сушени плодове три пъти в седмицата?

Как да защитим от вредители?

Най-голямата опасност при съхраняването и опазването на сушените плодове са вредителите. Сред плодовете, дори вътре в самите тях, обичат да живеят комари, молци, листни въшки и други насекоми. Ако откриете такива, трябва да измиете сушените плодове, след което да ги подсушите на висока температура във фурна. При подобни условия умират даже ларвите на насекоми. Ако желаете да продължите да съхранявате плодовете, трябва внимателно да ги изсушите след измиването; също и платнените торби след пране и гладене (особено в гънките). Щом откриете и премахнете насекоми, би трябвало по-често и внимателно да разбърквате и оглеждате сушените плодове.

Ако се боите, че има реална опасност да се появят насекоми, поставете сред плодовете сушени стръкчета мента или босилек. Вредителите не могат да понасят тези неприятни им миризми. При това, ако приготвите ошав от сушени плодове със сухи стръкове мента, напитката ще бъде наситена с уникален аромат.

В случай, че на трапезата има целогодишно вкусни и здравословни продукти – това е показател за присъствието на добра домакиня в къщата. Сушените плодове би трябвало да се държат на тъмно място, в херметически затворен съд и при ниски температури. Тези 3 правила ви улесняват да опазите запасите си от такива продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com