Защо без Бетовен нямаше да има рок музика

3430
Защо без Бетовен нямаше да има рок музика
Снимка: Getty Images/Guliver

"Eine Welt ohne Beethoven?" („Свят без Бетовен?“) - документалният филм на Дойче веле с това заглавие задава с основание този въпрос. Той демонстрира как работата на великия немски композитор е повлияла на съвременното поколение музиканти.

В седем части на филма водещата от Берлинската филхармония и Дойче веле Сара Уилис се среща с музиканти, композитори, музикални мениджъри и експерти от цял свят, за да открие какво би липсвало на музикалния свят, ако не беше иновативността на Лудвиг ван Бетовен.

Идеята за филма е на Мартин Родевиг. "Често срещани са фразите, че Бетовен е новатор и е променил света. Исках да видя какво е останало от него, какво въздействие има днес", казва режисьорът.

Подозрение: Бетовен е бил глух заради отравяне с олово

Лекари от Италия разкриха вероятната причина, поради която известният немски композитор Лудвиг ван Бетовен е загубил слуха си. Подобни ...

Простата идея на Бетовен да използва четири ноти като начален мотив в прочутата Пета симфония е възприета от много рок звезди, особено през 60-те и 70-те години. Например тя вдъхнови британската рок банда „Jethro Tull“ за хита „Locomotive Breath“. "Мисля, че ако Бетовен живееше днес, той щеше да бъде рокер, каращ черен мотор", казва лидерът на групата Ян Андерсън във филма. „Класиката ни оформи, влияе на мелодиите и ритъма ни“, отбелязва китаристът Рудолф Шенкер.

Творчеството на Бетовен не винаги намира разбиране сред съвременниците му. Особено по-късните му творби останаха загадка за мнозина.

На Бетовен се приписват много качества: революционер, който поставя нови стандарти със своите симфонии, предшественик на романтизма, майстор на импровизацията. Цикълът му от песни "До далечната възлюбена“ се превръща в своеобразен прототип за албуми на живо в поп музиката. И основната тема на заключителната част на неговата „Девета симфония“ днес е химнът на Европа, символ на свободата и солидарността, макар че нацистите в Третия райх са използвали музиката му за пропагандни цели.

90-минутният филм "Свят без Бетовен?" е третата и последна част от проекта на Дойче веле, посветена на музикалното наследство на композитора, чиято 250-годишнина Германия празнува тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com