Защо е издигната статуята на пикаещото момченце в Брюксел?

7086
Защо е издигната статуята на пикаещото момченце в Брюксел?
Снимка: Gettyimages.com

Рекламните брошури за Брюксел винаги и непременно съдържат снимки на статуята на т. нар. Manneken Pis – Пикаещото момченце или, по-просто казано, Момчето Пиш. Тя представлява голо момченце, което пуска чуркащата си струя в малък басейн, и е главната атрактивна забележителност на страната.

Всъщност, ако не са туристическите тълпи, които с фотоапаратите си щракат фонтана от всевъзможни ракурси, може и да не забележите Момчето Пиш: то е доста малко и се намира в градския център, на пресечка между две улици. Днес копия на Manneken Pis се правят от метал, пластмаса, карамел, шоколад; във формата на ключодържатели и тирбушони; изображението му се отпечатва върху шапки, тениски, куфари и чанти.

Не се знае със сигурност точно кога се е появила първата статуя на Пишкащото момченце. Но тази, на която се радват днес, била излята през 1619 г. от скулптора Жером Дюкеноа. По-късно била открадвана неведнъж (последният път през 1960-те години), затова белгийските власти постъпили така, както датчаните с Малката русалка в Копенхаген - в центъра на града било поставено копие, а оригинала укрили на сигурно място.

Червена статуя на Путин върху танк се появи в Ню Йорк, Париж и Барселона (СНИМКИ)

Някои обаче смятат, че на това място е имало подобен фонтан много преди 1619 г. - дори вероятно от 1388 г. Съществуват две версии как изобщо се появила идеята за тази статуя. Според първата, момчето изобразява сина на владетеля Готфрид III от Льовен; неговата люлка била окачена на високо дърво през 1142 г. по време на решителна битка. Хлапето трябвало да вдъхновява войниците и да дразни врага; то, според легендата, дори пишкало отгоре върху сражаващите се.

Втората легенда датира от ХІV век, когато Брюксел се намирал под обсада. Врагът се канел да нахлуе в града и заложил барут под крепостните стени. Едно момче видяло това и, без да знае какво друго да направи, просто се изпишкало върху експлозива, угасило фитила и по този начин спасило целия град.

Има и по-тривиални легенди. Например, че синът на някакъв търговец изчезнал, докато с баща си гостували в Брюксел. За търсене на момчето били хвърлени всички сили – и го намерили, когато то пикаело в градината, без да подозира каква суматоха се е вдигнала заради него.

Статуя на давещо се момиче предизвика смут в Испания (ВИДЕО)

Около статуята се е формирала своеобразна традиция да се променя облеклото на момчето. Определено не може да се открие подобна мода за други статуи. Днес Момчето Пиш вече разполага с няколкостотин костюма, календар за обличането им и дори специални приятели, които са отговорни за своевременната смяна на дрехите. Обличали са го как ли не: като футболист от белгийския национален отбор, жокей, Дядо Коледа, войник, джудист, даже като... Дракула. Близо до фонтана в Кралския музей се намира експозиция с дрехи на Момчето Пиш, която включва повече от 800 костюма. Всяка година през януари датите и костюмите за статуята се одобряват с гласуване. Приятелите на Момчето Пиш се грижат всички одежди да бъдат обличани по график и безопасно връщани в музея.

Доколкото е известно, първият костюм за момчето е изпратен през 1698 г. от курфюрста на Бавария Максимилиан-Емануил. Днес тези дрехи може да се видят в музея - но главната част на експозицията, естествено, е събрана през ХХ век. Винаги, когато Момчето Пиш облича нов костюм, това се извършва тържествено, под съпровода на духов оркестър.

Момчето Пиш често бива издокарвано в национални носии на други нации, а понякога може да го видите и просто в смешни облекла. Ала никой костюм не предизвиква такива емоции сред публиката, както при замяната на водата във фонтана с вино или бира. Тогава Приятелите на Момчето Пиш пълнят чашите директно от струята и черпят безплатно минувачите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com