Защо хан Крум прави чаша от главата на Никифор?

2876
Защо хан Крум прави чаша от главата на Никифор?

Всички знаем кой е хан Крум - легендарният български владетел управлявал между 803 и 814 година. Предполага се, че произходът му е от панонските българи, като той успява да се издигне до престола на България и да постигне значителни успехи срещу тогавашния хегемон - Византия. В ключовата битка при Върбишкия проход на 26 юли 811 година, българите разгромяват ромеите и за втори път в историята на Източната Римска империя - техният император загива по време на сражението. Останала е тази легенда, че Крум прави чаша от главата на този ромейски император - в тази статия ще Ви обясним каква е причината за това.

Как Крум идва на власт

Един от по-малко известните успехи на хан Крум е свързан с неговата борба срещу Аварския хаганат. Предполага се, че той е роден там и е вдигнал българите на бунт срещу аварите. След този си неуспех, той идва в Дунавска България и заема престола на хан Кардам. Не се знае как Крум е успял да седне на трона на Кардам(предишният владетел) и поради тази причина се предполага, че има връзка с рода Дуло. Предполага се, че той е бил наследник на хан Кубер - един от синовете на Кубрат, който се подчинява на Аварския хаганат.

След като сяда на престола, Крум се възползват от атаките на Карл Велики от запад срещу Аварския хаганат и атакува и от изток. По този начит той завзема голяма част от земите на аварите на изток и ги присъединява към България. Управлението на хан Крум се отличава с големи успехи и постига значителни успехи във войните с Византия, докато не настъпва ключовият момент - походът на Никифор Геник срещу България.

Как Никифор намира смъртта си

Предполагам всички знаем за легендарните събития по време на този поход. През 811 година императорът успява да завладее столицата Плиска без бой, въпреки множеството предложения на Крум за примирие. Използвайки обстоятелствата и включвайки дори жените сред воините си, българският хан успява да устрои засада на византийската войска във Върбишкият проход и постигат емблематичен успех, който остава в историята. Това е вторият случай на загинал византийски владетел на бойното поле в тяхната история, като интересен факт е, че дори престолонаследникът Ставракий, който първоначално успява да избяга, в крайна сметка загива от раните си. След смъртта на Никифор, легендата разказва, че неговата глава е била обкована и превърната в чаша специално за българския владетел. Историческите извори разкриват много интересни подробности по темата.

Защо главата на Никофор е станала чаша на хан Крум

Подробна информация за събитията при Върбишкия проход се предоставя от ромейския хронист Теофан Изповедник. Той детайлно обяснява битката и загубната на Византия. Теофан описва, че главата на Никифор е показана на целия българския народ и в крайна сметка е поставена в чаша. Като монах, Теофан се стреми да нарисува всички ромейски врагове във възможно най-лоши светлини, включително българите. Но интересното е, че има още един източник, описващ тези събития.

Това е една Анонимна Ватиканска хроника, която изглежда, че е копие на разказ от участник в събитията. В нея се споменава, че никой не знае как е загинал византийският император, но се описва, че главата му е обкована в чаша. Предполага се, че това е поради стара традиция на народите от тези земи, според която по този начин българският хан ще придобие силата на своя противник - така наречената оренда.

Кой друг български владетел прави това?

Интересната история, която е трудно да се потвърди, ни е представена от друг византийски хронист - Георги Акрополит. Тя е свързана с Второто българско царство и цар Калоян. Знаем, че Калоян е бил наричан "Ромеоубиец" като символ на отмъщение срещу действията на ромейския император Василий Българоубиец. След победата си над латинците при Одрин през 1205 година, Калоян пленява техния владетел Балдуин и го задържа в столицата Търново. След известно време Балдуин умира, но точната причина за това не се знае. Поради това, византийският хронист Георги Акрополит описва, че Калоян е използвал главата на Балдуин за направа на чаша. Тази теория бързо е отхвърлена от българския историк Васил Златарски, който предполага, че историята е взета от описанията за хан Крум и е опитано да бъде Калоян да бъде очернен от ромеите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

14 храни, които не трябва да приемате за закуска, за да не навредите на тялото си?

Ето защо диетата без глутен не е полезна за всеки

Полезно както у дома, така и в градината: 7 варианта за използване на утайката от кафе

3 зодии, на които е писано да срещнат истинската любов

Поставете грубияните на мястото с тези 5 язвителни фрази

За добро или лошо: Защо сънувате катастрофи?

Как се пише: отдавна или одавна?

Основни модни тенденции за лято 2024: Какво да облечем, за да изглеждаме стилно?

Не разрушавайте енергията на дома си: Какви неща не трябва да държите у дома?

10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com