Защо и кога котката тъпче с лапите си?

4767
Защо и кога котката тъпче с лапите си?
Снимка: iStock

Котките са очарователни същества с репертоар от странни поведения, които често оставят собствениците им в недоумение. Едно от особените, но очарователни поведения, които много собственици на котки наблюдават, е ритмичното потропване или месене на лапите на техния котешки другар. Това поведение, напомнящо месене на тесто, има дълбоки корени и служи за различни цели, които обхващат както инстинктивната, така и емоционалната сфера.

Една от основните причини, поради които котките се занимават с тъпчене с лапи, е свързана с котешкото им развитие. Котенцата инстинктивно месят корема на майка си по време на кърмене, за да стимулират притока на мляко. Това поведение започва малко след раждането и продължава през целия период на котешката възраст.

Никога не правете тези 10 грешки, ако си вземете котка

Ритмичното движение на малките им лапички към корема на майката осигурява комфорт и увереност, създавайки връзка между майката и нейното потомство. С израстването на котките това поведение често се запазва и в зряла възраст, като те могат да прехвърлят този успокояващ жест към своите човешки гледачи, одеяла или меки повърхности.

Друг аспект на потупването с лапи е свързан с маркирането на миризми. Котките имат ароматни жлези в възглавничките на лапите си, а мачкането им позволява да маркират територията си по фин начин. Като притискат ароматичните си жлези към повърхности, те оставят феромони, които сигнализират за чувство на сигурност и собственост. В домакинство с много котки това поведение може да послужи и като начин котката да установи присъствието си и да обяви дадено пространство за свое.

Тъпченето с лапи е не само физическо, но и емоционално разтоварване за котките. Котките са известни с това, че са създания на навика, а месенето е форма на самоуспокоение и облекчаване на стреса. Когато котката се държи по този начин, това може да е знак, че тя се чувства доволна, спокойна или щастлива. В стресови ситуации, като например при посещение при ветеринарен лекар или при запознаване с нова среда, котките могат да прибягват до месене като механизъм за справяне с тревогата и дискомфорта.

Загубена при бомбардировките котка се върна при стопанката си в Херсон след цяла година (ВИДЕО)

Текстурата на повърхността, която се мачка, може да повлияе на склонността на котката да се ангажира с това поведение. Меките, удобни материали като одеяла, възглавници или дори скута на собственика често привличат поведението на месене. Собствениците могат да намерят това поведение за очарователно, въпреки че многократното мачкане с лапи може да бъде леко неудобно, ако ноктите на котката не се подрязват редовно.

Поведението на котките, изразяващо се в мачкане с лапи, е сложно взаимодействие между инстинкт, комфорт и емоционално изразяване. Независимо дали произтича от котешката връзка, маркирането на територията или облекчаването на стреса, това странно поведение е свидетелство за многостранната природа на нашите котешки спътници. Разбирането и оценяването на това поведение може да заздрави връзката между котката и стопанина, предлагайки прозрение за уникалните начини, по които нашите котешки приятели се ориентират в своя свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com