Защо колите на супербогатите "живеят" в небостъргачи?

1196
Защо колите на супербогатите "живеят" в небостъргачи?
Снимка: iStock

От своя четириетажен мезонет милиардерът Гил Дезер има завладяваща гледка на върха на 60-етажна жилищна сграда в Маями. Но милиардерът, който е строителен предприемач, не е толкова заинтересован да гледа към Бахамските острови. Той предпочита да наблюдава през големите си вътрешни прозорци 11 от своите любими автомобили.

„От хола си виждам две коли, от кухнята си виждам още две коли, а след това други 7 от моя личен кабинет. За мен това е нещо като колекция от произведения на изкуството на Да Винчи – тя не се оставя на склад, а се поставя на стената“, разказва 48-годишният Дезер пред CNN.

Неговата „Мона Лиза“ е една от трите му екзотични суперавтомобила – McLaren Speedtail, Porsche 918 и Bugatti Chiron, всеки от които струва над 1 млн. долара. Когато поръчва строителството на сградата, той помага с проектирането на асансьор, който може да качва превозни средства до „небесните гаражи“ със стъклени стени.

ОЩЕ: Forbes: Броят на руските милиардери достигна рекорд

Автомобилният ентусиаст не приема общоприетата идея за гараж като практично помещение, откъснато от останалата част от дома. Той го превръща в ценен недвижим имот, където любителите на автмобили могат не само да държат колите си, но и да им се наслаждават заедно със съмишленици.

„Сега ги наричаме „пространства за галерии“, а не гаражи“, казва Греъм Харис, съдружник-основател в SHH Architecture and Interior Design в Лондон – едно от водещите дизайнерски студиа в света за хора с големи финансови възможности. „Всичко е свързано с драма и театър, декори и правилния вид осветление. Отминаха дните, когато гаражът беше просто бетонен бункер“.

 

 

Харис, чиито проекти включват ремонтирано имение за 158 млн. долара на престижния лондонски площад Belgrave Square, коментира пред CNN, че гаражите се разрастват не само за да приютят разширяващите се колекции от автомобили, но и за да осигурят повече жизнено пространство.

Тези суперлуксозни „мъжки пещери“ могат да включват усъвършенствани симулатори за автомобилни състезания с обгръщащи екрани или слушалки за виртуална реалност, както и барове, зали за боулинг, голф симулатори и гигантски екрани за гледане на спорт.

„Много клиенти поръчват огромни монитори, чиято цена достига близо половин милион долара. Те създават невероятен фон за всяка сцена, която искате в гаража си“, добавя Харис.

ОЩЕ: Ето кой е градът, който остава с най-много милионери

Материалите също се променят. Бетонните подове вече са отживелица, като вместо тях Харис поръчва ръчно излята смола, която може да бъде направена във всеки цвят и предпазва автомобилните гуми, като едновременно отблъсква мръсотията. Осветлението може да е вградено в пода, за да подчертае колите.

Въртящите се плочи в пода и сложни хидравлични стелажни системи правят възможно подреждането, преместването и излагането на автомобили, което е още по-добре за всички вътрешни камериери, механици или шофьори.

Всичко това е много далеч от функционалните пространства, които бащата на Гил Дезер – Майкъл, е използвал, за да съхранява колите си, когато е основал семейната имотна империя. Приоритетът за Майкъл, син на шофьор на автобус от Тел Авив, който се мести в САЩ на 21-годишна възраст, е бил просто да намери място за всички тях.

 

 

„Той имаше 85 коли, когато бях в пети клас, и купи стара автокъща, за да ги държи там“, спомня си Дезер младши. В крайна сметка семейството купува неизползван търговски център в Орландо, където Майкъл сега държи над 1800 коли на стойност около 200 млн. долара. Автомобилния музей на Орландо е част от тематичния парк Dezerland.

Гил Дезер е възприел различен подход, като собствената му колекция от „само“ 32 коли е разделена между дома му в Хамптън и пентхауса му в Маями. Той иска да ги вижда и кара през цялото време.

Неговата сграда, която е завършена през 2017 г. на цена от 480 млн. долара, се нарича Porsche Design Tower и е сред първите подобни брандирани жилищни комплекси. Централният автомобилен асансьор, патентован като Dezervator, превръща кулата в хит сред онези, които ценят уединението и сигурността. Аржентинската футболна ленегнда Лионел Меси се мести да живее там, когато подписва договор с футболния отбор на Дейвид Бекъм Интер Маями.

ОЩЕ: Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Компанията на Дезер планира изграждане на 62-етажните Bentley Residences, също в Маями. Комплексът ще включва дизайнерски елементи от автомобилната марка, четири асансьора от типа Dezervator и място за три или четири коли за всеки от 216-те апартамента. Те ще имат балконски плувни басейни, а цените им ще варират от 5,5 млн. до 35 млн. долара.

„Bentley иска сградата да бъде продължение на автомобилния опит. Работим върху система, при която музиката, която се възпроизвежда в колата ви, ще продължи, когато влезете в апартамента си“, казва строителният предприемач.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?
Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Ако често страдате от подпухнали очи и тъмни кръгове под очите, вероятно се чудите защо се случва това. Може да има много причини за това: ·        ...