Защо косата ми се омазнява бързо - ето какви грешки се допускат!

3281
Защо косата ми се омазнява бързо - ето какви грешки се допускат!
Снимка: iStock

Спането върху памучна калъфка за възглавница, прекомерният стрес, използването на неподходящи козметични продукти са някои от факторите, които могат да увеличат и ускорят омазняването на косата.

Д-р Татяна Занин обяснява най-важните причини за това неприятно явление. Омазняването на косата се причинява главно от генетични фактори. По принцип мазният тип коса е много чувствителна и изисква по-особени грижи.

9 основни причини за мазна коса

1. Хормонални промени

Хормоналните промени като тези, изпитани по време на бременност, може да увеличат омазняването на косата. Тези периоди обикновено са преходни и с течение на времето косата се връща към нормалния си вид.

2. Прекален стрес или притеснения

Периодите на силен стрес или много притеснения може да доведат до мазна коса, защото промените в нервната система през този период в крайна сметка увеличават производството на мазнини от скалпа. Друга честа промяна през такива периоди е увеличаването на количеството произведена пот, което в крайна сметка също повишава омазняването на косата.

3. Неподходящи препарати

Ползването на препарати, неподходящи за мазна коса – например, шампоан, балсам или крем за оформяне, може да увеличи омазняването на косата ви. Такива препарати, особено когато се препоръчват за суха коса, в крайна сметка не само увеличават омазняването в корените, но също така могат да накарат този тип коса да се чувства тежка и без обем. Специалните изделия за увеличаване на обема или плътността винаги са най-препоръчителни, тъй като позволяват дълбоко прочистване на корените на косата.

Как да отгледаме гъста и здрава коса: 9 правила за шикозна коса

4. Мазна храна

Меню, богато на мазни храни като пържени ястия, закуски за бързо хранене, масло, сметана, кашкавал или сосове, е също причина, която може да засили омазняването на косата. Тези храни в крайна сметка допринасят за производството на мазнини по скалпа, тъй като променят метаболизма на тялото и функционирането на космените фоликули.

5. Гореща вода

Миенето на косата с гореща вода е друг фактор, който увеличава омазняването на скалпа. Препоръчително е да се мие с хладка или просто топла вода, когато е възможно. Изсушаването на косата ви със сешоар при много висока температура води до същите последствия, както горещата вода.

6. Козметика върху корените на косата

Нанасянето на маска, стилизиращ крем или термозащитен продукт директно върху скалпа или използването на ампули за хидратация също допринасят за увеличеното производство на мазнини. Такива препарати може да се прилагат, но твърде мазните трябва да се избягват; употребата им е желателно да се ограничи до върховете на косата.

7. Шапки, шалове или забрадки

Коса, която е склонна към омазняване, е най-добре да я носите разпусната - понеже аксесоари като шапки, шалове, кърпи затрудняват дишането и проветряването на скалпа. Идеалното е да изберете пусната коса или прости прически, като оставите настрана този тип артикули.

Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

8. Памучни калъфки за възглавници

Памучните калъфки за възглавници лишават косата ви от влага, което в крайна сметка я изсушава, увеличава накъдрянето и стимулира образуването на мазнина в корените на косата. Идеалното е да изберете копринени или сатенени калъфки за възглавници, които поддържат естествената влажност на косата и помагат за контролиране на омазняването; или пък да използвате сатенени шапки за сън.

9. Прокарване на ръка през косата

Редовното прокарване на ръце през косата, отмятането с ръка на косата назад или настрани е поведение, което стимулира производството на себум и в крайна сметка засилва омазняването. Този навик кара цялата мръсотия от ръцете ви да премине в косата. Затова, ако искате да се отървете от него, използвайте шноли или фиби.

Внимание! Статията е само за информиране. По въпроси като засегнатите в нея непременно търсете лекар-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com