Защо наричаме Ню Йорк "Голямата ябълка" и как 8 други известни града са получили прякорите си?

3962
Защо наричаме Ню Йорк "Голямата ябълка" и как 8 други известни града са получили прякорите си?
Снимка: Extell

Научете повече за прякорите на тези известни градове и от къде идват те.

Ню Йорк: Голямата ябълка

Ню Йорк е известен с много прякори – като „Градът, който никога не спи“ или „Готъм“ – но най-популярният вероятно е „Голямата ябълка“. Как се появява този прякор? Въпреки че употребите на фразата са документирани в началото на 1900-те, терминът за първи път става популярен през 1920-те, когато Джон Дж. Фиц Джералд, спортен писател, стартира колона за конни надбягвания, наречена „Около Голямата ябълка“. Въпреки това едва след туристическа кампания през 70-те години на миналия век прякорът става синоним на Ню Йорк.

Женева: Столицата на мира

Женева, вторият по население град в Швейцария, е град, известен със своята дипломация. Женева е не само дом на европейската централа на Организацията на обединените нации, но и където са основани международни организации, като Червения кръст, и където са подписани Женевските конвенции, серия от договори за облекчаване на последиците от войната върху войниците и цивилните. Следователно изглежда подходящо Женева да е известна като „столицата на мира“.

Торонто: Мъди Йорк

„Кален York“ звучи като прякор, който би бил по-подходящ за Ню Йорк, когато вали. Но всъщност това е прякор за град Торонто в Канада. „Кален Йорк“ сега не е толкова популярно прозвище, колкото е било преди, но името се отнася до време в историята на Торонто. Тогава, когато не е имало дренажна система или канализация — което означава, че „калната“ част от името е доста буквална. Частта „Йорк“ всъщност датира от времето, когато Торонто е бил колонизиран за първи път, а името му е „Град Йорк“ в чест на принц Фредерик, херцог на Йорк. Сега прякорът „Кален Йорк“ представлява ранните години на този канадски град.

Знаете ли коя река минава през Париж?

Ушуая: Краят на света

Ако пътувате на юг, в крайна сметка ще стигнете до Антарктида, дом на Южния полюс. Въпреки това преди да стигнете до там, можете да стигнете до Ушуая, град в района на Патагония в Аржентина, който обикновено се счита за най-южния град в света, което му носи прякора „El Fin del Mundo“ („Краят на света“). Въпреки че Пуерто Уилямс (много по-малко чилийско селище), е технически по-на юг, псевдонимът все още се използва като лозунг от аржентинското правителство за този град на върха на Южна Америка.

Лас Вегас: Град на греха

Лас Вегас е град, известен със своята стабилна сцена на нощен живот и казина. Над 40 милиона души посещават всяка година, за да се отдадат на хазарт, пиене и ослепителни шоута. Някои дори се осмеляват да излезнат извън града, за да посетят легално управляваните публични домове в Невада или да им се отдадат нелегално в рамките на града. Лас Вегас също е топ дестинация за сватби, както за предварително планирани сватби, така и за повече афери в движение. Не е изненада, че този град, където могат да се отдадат много пороци, се нарича „Град на греха“ – защото „това, което се случва във Вегас, остава във Вегас“.

Мумбай: Градът на мечтите

С приблизително население от 18,4 милиона души, Мумбай е един от най-гъсто населените градове в Индия. Мумбай е не само финансовият център на Индия, но и домът на Боливуд, една от най-популярните индийски филмови индустрии, което прави този град особено привлекателно място за преместване. Възможностите тук са безкрайни, поради което Мумбай често е наричан „Градът на мечтите“.

Защо Париж се нарича градът на любовта?

Сидни: Харбър Сити

Разположен на югоизточния бряг на Австралия, Сидни е град, който се възползва от местоположението си. Някога голям пристанищен град, Сидни понякога е наричан „Пристанищният град“. Хората обичат да ходят на плажа, за да карат сърф или да се гмуркат с шнорхел, а една от най-разпознаваемите сгради, Операта в Сидни, е точно на пристанището!

Кайро: Градът на хилядата минарета

Кайро е не само най-големият град в Египет, но и един от най-големите в Близкия изток. Той е известен с богатата си история и служи като център на филмовата и музикалната индустрия в района. Кайро също е известен с богатството си от ислямска архитектура, поради което може да чуете да го наричат „Градът на хилядата минарета“. Минаретата имат уникална роля в исляма, тъй като традиционно са кулите, от които мюсюлманите се призовават да се молят пет пъти всеки ден.

Париж: Градът на любовта

Дали защото френският се смята за „език на любовта“ или заради романтичните разходки по река Сена, Париж се отличава като „Градът на любовта“. Париж отдавна привлича романтици, като писателите и художниците. Любовта може да бъде намерена навсякъде, от уютните кафенета до моста на изкуствата, към който двойки от началото на 2000-та прикрепят катинари, за да демонстрират своята отдаденост един към друг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com