Знаете ли коя река минава през Париж?

33075
Знаете ли коя река минава през Париж?
Снимка: DUOTONE_ / Pixabay

Всички свързваме Париж с Айфеловата кула, Триумфалната арка, Шан-з-Елизе, Лувъра и, разбира се, емблематичната река Сена, която прекосява града. Реката неизменно присъства като естествен романтичен фон на снимки и картини от Париж, както и в много филмови продукции.

Река Сена тече в северната част на Франция, като води началото си близо до град Дижон, прекосява града и се влива чрез естуар в Атлантическия океан. Сена е пълноводна и плавателна река с дължина около 780 км. Тя е важна транспортна артерия не само за страната, но и за речната търговия в цяла Европа. Само в района на Париж мостовете са 37, а в околностите на френската столица има още около десетина. 

Кипящата река, в която можеш да вариш яйца

В басейна на Амазонка съшествуват много горещи извори - но сред тях няма такъв, който да се сравни с геотермалната река Маянтуяку. Инди...

Понт Александър Трети
Това е най-екстравагантният и красив мост в Париж. Построен е през 1900 г. Носи името на императора на Русия Александър Трети, който е съюзник на Франция. Самият руски император поставя един от от камъните в основата на структурата. С обща дължина от 160 м и ширина от 40 м, мостът свързва Шанз-Елизе с Дома на инвалидите и Айфеловата кула. Още отдалеч, мостът блести с позлатени фигури, разположени на четири 17-метрови колони.                      

Новият мост (Понт Ньоф)
Това е най-старият мост в Париж. Нарича се нов, защото при построяването му през 1604 г. е бил най-модерният за времето си. Построен е върху каменна основа, нещо съвсем ново за периода и изцяло в нов стил, различен от традиционните дървени конструкции. Мостът свързва двата бряга на река Сена, преминава през остров Сите.  

Мостът на изкуствата (Мост на катинарите)
Това е най-известният мост в Париж, макар вече да не съхранява цветните символи на любовта. Построен е през 1801 г., запазвайки традиционната дървена конструкция на предишните съоръжения. През лятото на моста се събират хора на изкуството, които показват таланта си - рисуват, свирят, пеят. Според традицията влюбените поставяха катинарчета с имената си и хвърляха ключа в Сена. През 2014 г. част от моста пропадна. Оттогава поставянето на катинари е строго забранено. 

Остров Сите
На река Сена се намира историческият остров Сите, който се смята за първородната територия на френската столица. Векове наред Сите е бил стратегическият център на Париж. Тук се издига величествената катедрала “Света Богородица” (Нотр Дам), един от символите на града. Спокойното течение на Сена придава онзи романтичен ореол на катедралата, който я е превърнал в притегателно място за милиони туристи. 

Най-пълноводната река в света

Река Амазонка е най-пълноводната в света и се отличава с два други световни рекорда: тя е най-дългата и с най-голяма площ на речния бас...

Откъде идва името Сена?
Името на реката произлиза от латинската дума sequana, чойто произход е с келтско-галски корен и се превежда като “свещена река”. Други  смятат, че Сена е латинският вариант на  Issicauna, умалително на Icauna, едно от галените имена на река Йона. В миналото се смятало, че Сена е приток на река Йона. От 1991 г. крайбрежието на река Сена в Париж е включено в списъка на Юнеско като част от световното културно наследство.

В завещанието си Наполеон е искал след смъртта си да бъде погребан по бреговете на река Сена. Неговото желание така и не е осъществено. 

Река Сена в изкуството
Реката е вдъхновявала едни от най-прочутите художници през 19 и 20 в., посветили прекрасните си творби на реката. Сред импресионистите няма нито един, който да не е рисувал река Сена - за всички тях тя е неизчерпаем извор на вдъхновени.
“На брега на Сена”, “Есен по Сена”, Клод Моне
“Брегът на Сена през есента”, “Сена в Буживал, студено утро”, Алфред Сисле
“Около Сена”, Ван Гог
“Сена при св.Клод”, Едвард Мунк

Ако посетите най-романтичния град в света, не пропускайте да се разходите с корабче по Сена. Има спирки на Айфеловата кула, музей Орси, Нотр Дам, Ботаническата градина, Лувъра, Шанз Елизе. Така не само ще избегнете задръстванията, но ще се насладите на удоволствието да сте сред една от най-романтичните и вдъхновяващи реки в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com