Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

1598
Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?
Снимка: iStock

Всяка пералня предлага програма за пране на 40 градуса и повечето домакини използват именно нея най-често. На пръв поглед изглежда като идеално решение за пране на почти всички дрехи, но всъщност това не е така. Прането на тази програма в повечето случаи не се препоръчва.

Защо дрехите не трябва да се перат на 40 градуса?

По същество тази програма просто консумира повече електроенергия. Можете да изперете перфектно дрехите си и на по-ниска температура. Но това не е единствената причина, поради която не се препоръчва използването на програмата на 40 градуса.

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Прането на 40 градуса има много недостатъци. Сред най-големите е фактът, че прането ви може просто да се намачка, след което нищо не можете да направите и да се окажете със съсипани дрехи. Този метод на пране е предпочитан заради по-кратката продължителност на програмата. Но в случая по-бързото пране на 40 градуса води и до по-бързо отмиване на цветовете. Ако например, дрехата ви е от деликатна материя, изпрана на 40 градуса, тя може бързо да се повреди. И в случая не трябва да забравяте още нещо, което е много важно днес - твърде високата консумация на електроенергия.

Дори чрез завъртане на превключвателя десет градуса по-ниско, т.е. на 30 градуса, може да се постигне отличен резултат, като това по никакъв начин няма да навреди на тъканта - дрехите ще са перфектно изпрани, цветовете им ще се запазят по-дълго и ще се гладят по-лесно.

Пране на 30 градуса

Всъщност ще се изненадате колко способни са днешните перални особено ако използвате качествен прах за пране. Сред разнообразието може да откриете перилни препарати за бели или цветни дрехи, вълнени дрехи или такива за други деликатни тъкани.

Има няколко важни неща, които трябва да имате предвид, когато използвате този метод на пране. Първо, ако по дрехите ви има значително по размер петно, добре е първо да го третирате със специален препарат, защото след това се отмива по-добре. При пране на 30 градуса може да се препоръча по-дълго време за пране, което води до по-надеждно отстраняване на петната. 

Дори при програма от 20 градуса се пере безпроблемно. Съвременните перални разполагат с такива програми и те са много ефективни, така че спокойно можете да перете дрехите си дори в този режим. Тогава цветовете на дрехите ви ще останат защитени за по-дълго.

Няма много причини, поради които трябва прането на 40 градуса се счита за ефективно. То не само ще скъси живота дори на по-скъпите ви дрехи, но и ще изхаби ненужно много енергия. А едва ли някой иска да постигне точно това като резултат.

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

3 растения, които влияят положително на психиката ни. Ето защо трябва да присъстват във всеки дом!

С тези подправки агнешкото месо ще се превърне в незабравимо ястие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com