Защо никога не трябва да си лягаме с мокра коса

5493
Защо никога не трябва да си лягаме с мокра коса
Снимка: istock/Guliver

В забързаното ежедневие постоянно отлагаме важните дейности. След тежкия работен ден копнеем единствено да си вземем душ или да се  отпуснем в релаксираща вана. Това е проблем най-вече за дамите, защото късното къпане предполага лягане с мокра коса. Трихолозите са на мнение, че това трябва да се избягва. 

Първо, според трихолозите (специалисти, занимаващи се с проблемите на скалпа и косата) мокрите кичури са най-податливи на различни видове увреждания. Те се разтягат, заплитат се и се накъсват. Ето защо някои експерти съветват дори да не сресвате косата си веднага след измиване. В допълнение, този навик допринася за обостряне на различни кожни заболявания, например, появата на пърхот, сърбеж и дразнене.

На второ място, според експерти трябва да се съобразим и с още един факт - възглавницата създава благоприятни условия за размножаване на всякакви бактерии и акари. Британски учени са установили, че след 2 години употреба във всяка възглавница има повече от 1/3 акари и техните отпадъчни продукти. Тези микроорганизми най-много обичат топлата и влажна среда. Поради тази причина мократа коса единствено може да допринесе за размножаването им. Сърбеж, дерматит, алергични реакции, в повечето случаи дължим всичко това именно на акарите.

Третата причина да избягваме лягането с мокра коса е твърдението на лекарите, че това може да предизвика главоболие. Особено ако спим  на отворен прозорец. Хладният въздух в съчетание с влажния скалп провокира спазъм на съдовете и в резултат се нарушава кръвообращението. Това от своя страна причинява липса на кислород, за която тялото ни ни дава информация чрез болка. Освен това спането с мокра коса може да доведе до болки в гърлото, ушите и синусите.

Какво е решението?

Ако все пак не разполагате с време да изсушите косата си преди лягане, експертите са категорични, че увиването на кърпа около главата единствено ще влоши проблема. Тъй като кърпата поема излишната вода от косата, се получава ефект на студен компрес.

Следователно, косата ви няма да изсъхне по-бързо и това ще доведе единствено до още по-добри условия за размножаване на акарите. 

В случая е най-добре да отделите минута-две и да изсушите косата със сешоар. Но ако не разполагате с достатъчно време за тази процедура, тогава по-добрият вариант е да отложите измиването на косата за сутринта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com