Защо падат мустаците на котката?

12777
Защо падат мустаците на котката?
Снимка: iStock/Guliver

Удоволствие е да се прибереш у дома след тежък ден, а на вратата да те очаква пухкавият ти четириног приятел. Освен топлина и уют, котката носи вкъщи и много косми по пода и мебелите. Сред мъхестите косъмчета понякога попадате и на по-твърдите косми от мустаците. Съвсем нормално е и те да падат. Но, ако ви направи впечатление, че мустаците изведнъж падат в по-голямо количество, имате основание за притеснение.

Какво представляват мустаците?

Мустаците или “вибриси” са сензорни косми при бозайниците, които са по-дълги и с едър и добре инервиран космен фоликул. Средно котката има около 12 косъма от всяка страна на муцунката.

Мустаците при котките изпълняват 4 основни функции:

Поддържат баланса.

Всеки знае, че котките винаги падат на краката си. Отчасти това е и благодарение на техните мустаци. Както и опашката, мустаците помагат на котките да поддържат равновесие и им позволяват да се движат по тесни пътеки без да падат или да спят на високи места.

Как да си изберем котка?

Помагат им да се ориентират в пространството.

Дължината на мустаците на котката е колкото е широка самата тя. В основата на вибрисите има чувствителни нервни окончания, с чиято помощ котката преценява разстоянието между предметите. 

Помагат им да се предпазват от опасности.

Мустаците са много чувствителни при допир и помагат на котката да “вижда” светлината или че липсва такава. Дори докато спят, мустаците усещат дали наближава опасност и реагират. 

Изразяват настроението на котката:

  • издадени напред и неподвижни мустаци - котката е спокойна и доволна
  • изострени мустаци - готова е за атака
  • прибрани мустаци, сочещи настрани - котката е отпусната и си търси компания
  • плътно прибрани до лицето мустаци - котката е уплашена и се готви за отбрана. 

Скритите способности на вашата котка и как тя се грижи за вас

Причини за падане на мустаците

Смяната на старите косми от мустаците с нови е нещо съвсем нормално. Ако забележите рязко изчезване на мустаците, може би има проблем. Ето какви може да са причините:

Алергии

Котките страдат от алергии точно както и хората. Например за разлика от нашата сънна хрема при тях алергиите се проявяват с болестно състояние на козината. Котката може да е алергична към полен, паразити или много рядко към храни. Наблюдавайте я внимателно. Ако забележите зачервена или раздразнена кожа, може да страда от алергии. Един от симптомите е интензивно падане на мустаците.

Инфекции

При бактериални и гъбични инфекции състоянието на кожата на котката е подобно на това при алергии. Ако вашият ветеринарен лекар предположи, че котешките мустаци падат поради кожна инфекция, сигурно ще ви предпише лекарство. Тенията е вид гъбична инфекция, която се среща по-често сред малките котенца, но не е изключено и възрастните котки да се заразят.

5 здравословни причини да си вземете котка СЕГА!

Травма

Котки, които свободно се разхождат навън или живеят с други домашни любимци, са изложени на опасности и наранявания. В зависимост от мястото на раната и дали има съпътстващи инфекции може да забележите загуба на мустаци. Внимавайте къде ходи котката ви, за да я предпазите от травми. Същото важи и за домашните любимци, които не излизат навън. Създайте им безопасна среда. Поставете вкъщи дъски и постелки за драскане, за да се разтоварят от стреса и да не нараняват други домашни любимци (ако има такива) или да повреждат вещи. 

Акне

Котките също страдат от акне. Най-често то се появява на брадичката. Ако е достатъчно сериозно, може да започне да се простира и към мустаците. В резултат на това космите по мустаците падат. Най-лесният начин да предотвратите акнето на котката си е като използвате само купи за вода от неръждаема стомана и керамични съдове за хранене. Почиствайте ги редовно.

Мустаците са много важна част от котешката анатомия, които служат за много неща. Ако откриете няколко косъма от мустаците, докато чистите, не е притеснително (някои дори смятат, че това е добър късмет). Ако започнете да намирате доста повече косми от обикновено, заведете пухкавия си приятел на ветеринар, защото това е симптом за здравословно неразположение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com