Защо са изчезнали динозаврите?

4989
Защо са изчезнали динозаврите?
Снимка: Getty Images/Guliever

Знаете ли, защо са изчезнали динозаврите? Кога се е случило това?

Колкото и да е странно, учените все още не могат да изложат нито една хипотеза защо динозаврите всъщност са изчезнали.

Съществуват няколко версии за случилото се и всяка от тях има своите привърженици и противници.

Големите изчезвания

На първо място отбелязваме, че в цялата история на съществуването на планетата могат да се разграничат пет периода. Това е времето, когато е настъпило изчезването на различни видове живи същества, които са обитавали планетата ни. Наричат ​​се „големи измирания“ и са кръстени на периода, в който са се случили.

В края на палеозойската ера (преди около 250 милиона години) настъпило пермско-триасното изчезване, по време, на което 96% от всички видове живи същества изчезнали от лицето на Земята.

Именно тогава влечугите успели да оцелеят и да се развиват. След 50 милиона години по време на триасско-юрското изчезване до 75% от животинските видове са загинали.

Кога е паднал метеоритът, убил динозаврите?

Динозаврите вече са съществували по това време и процесът на изчезване не ги е докоснал. В края на мезозойската ера (периодът, преди повече от 66 млн. години) настъпили кредо-палеогенското изчезване, по време, на което повечето от сухоземните животни, които доминирали на Земята по това време, изчезнали.

Изчезването засегнало 75% от видовете живи същества, като този път унищожило и морските панголини и динозаврите. През този период нито един от видовете динозаври, обитаващи различните краища на планетата, не би могъл да оцелее и да се адаптира.

Хипотези: падане на астероид

Една от най-популярните версии е падането на огромен астероид. Сблъсквайки се с повърхността на планетата, небесното тяло причинило прахови частици, които замърсили атмосферата, а също така провокирали редица земетресения и вулканични изригвания. Слънцето изчезнало за дълго време. Климатът драстично се променил и това довело до пълно изчезване на динозаврите и другите живи същества на планетата ни Земя.

Полуостров Юкатан се нарича мястото на удара, въпреки че някои учени смятат, че може няколко небесни тела да са се сблъскали с планетата на различни места. Едно от потвържденията на тази теория е иридий, открит в глинести отлагания на земната кора.

По време на формирането на нашата планета този елемент потънал под повърхността и се приближил до ядрото на Земята. Това било времето преди 65 млн. години. Това е периодът, от който датират отлаганията и времето на падането на астероид.

Предполага се, че астероидът се е разбил в Земята с голяма скорост, след което тонове почва и разрушени скали се издигнали във въздуха, в атмосферата се образували урагани, които разнесли този прах по цялата земя. След като слънцето изчезнало за дълго време, температурата на въздуха паднала от +19 до -10 градуса по Целзий. Животните и растенията, уловени в студа и тъмнината, започнали масово да умират. Някои учени смятат, че иридий не е дошъл на Земята от Космоса.

Динозаврите започнали да измират още преди падането на астероид

Според някои той се разпръснал по повърхността по време на изригвания на много вулкани. Облакът, който закрил Слънцето, можело да е облак от вулканичен прах и това също можело да предизвика изчезването на животните. Противниците на тази версия твърдят, че дори няколко вулканични зони трудно биха могли радикално да променят климата на планетата.

Междувременно проучванията показват, че кратерът в Юкатан наистина е на около 65 милиона години. При изследване на вкаменелости от скални проби от същия период се доказва, че листата на растенията били повредени от силна слана. В същото време не станало много ясно защо костенурките, крокодилите и птиците биха могли да оцелеят.

Към съмненията се добавя и това, че изчезването на динозаврите не е настъпило внезапно, а в продължение на милиони години. Така едва ли биха могли да умрат от един внезапен катаклизъм.

Други версии за изчезване

Съществува и теория, че тревопасните динозаври на определен етап от съществуването на планетата не можели да имат достатъчно храна и така са умрели. По тази логика хищните динозаври от своя страна изчезнали, защото също са останали без храна. Един от вариантите на тази версия е отравянето на тревопасни динозаври с растения с високо съдържание на алкалоиди и по-нататъшната смърт на тези животни, а след това и на хищните видове.

Диетата на динозаврите била доста разнообразна; хищниците можели да ловят не само своите тревопасни събратя, но и бозайници, насекоми, гущери. По този начин липсата на храна не може да е причина за изчезването на тези видове. Предполага се, че причината за смъртта на динозаврите може да е вирус. И все пак епидемия при животните има зонален характер и не може да се разпространи по цялата планета. Динозаврите и другите влечуги били толкова разнообразни, че не можело всички да са засегнати от един и същ вид вирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com