Защо само тези 2 града са с прави улици в България?

9812
Защо само тези 2 града са с прави улици в България?
Снимка: Община Стара Загора

В България има само два града, в които улиците са прави.Тяхната история е изключително интригуваща и някои дори правят аналогия с Париж. Архитектът Осман проектира широките и просторни улици на града във връзка с разширяването на френската столица. Разбира се, при тези 2 български града причината не е точно тази - те биват почти напълно унищожени и се налага да се построят наново. Разберете каква е причината Стара Загора и Нова Загора да бъдат с прави улици.

Стара Загора  - градът на правите улици

Стара Загора, известен като "градът на липите", също е познат с правите си улици. Тази характеристика е свързана с Освободителната война, когато се провеждат големи битки в града. Българските опълченци имат възможност да покажат своите забележителни качества и успяват да забавят османското настъпление. За съжаление, османците разрушават почти изцяло този исторически български град. Той става жертва на опожаряване и разграбване. Мнозина дори не вярват, че той ще продължи да съществува като населено място.

Кой създава правите улици на Стара Загора

Това е архитект Либор Байер, чех от Австро-Унгария, който веднага след Освобождението е поканен да възстанови града. Още преди решението на Берлинския конгрес, с което Стара Загора става част от Източна Румелия, той започва работа. Под управлението на българския управител Алеко Богориди, на 5 октомври 1879 г. е положен първият камък. Либор Байер прилага най-модерната схема за времето си - правоъгълна шахматна планировка. За да си го представим - това представлява правоъгълни полета на шахматна дъска, които са залепени едно за друго. Този подход е използван и за планирането на много големи градове в САЩ. Работата приключва успешно през 1884 г. Либор Байер остава в България, жени се за българка и се заселва в София. Сред другите му значими проекти са реконструкцията на Нова Загора и Казанлък.

Нова Загора - вторият град в България с прави улици

През Освободителната война Нова Загора има ключова роля заради местоположението си. Градът става стратегически пункт за руската армия в Южна България с цел блокиране на обединението на силите на Сюлейман с тези в Североизточна България (четириъгълникът Шумен-Варна-Добрич-Силистра). Основната османска армия на Сюлейман действа в Стара Загора, но турският главнокомандващ изпраща отделни малки части да опожарят Нова Загора. Така това населено място повтаря съдбата на Стара Загора. Ставайки част от Източна Румелия, градът е възстановен по много сходен начин. По този начин, Нова Загора се превръща във вторият град в страната, който се гордее със своите прави улици.

Ако някой ви попита кой е градът с прави улици в България, ще трябва да го коригирате, защото те са не един, а два. Много хора са запознати с историята на Париж и неговите прави и просторни улици, проектирани от архитекта Осман. Въпреки това колко българи познават правите улици на Стара и Нова Загора? Надяваме се, че тази информация ще бъде от полза за повече хора, за да може да се съхрани като важна част от българската история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Прясно агнешко месо - да изберем
Прясно агнешко месо - да изберем

Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална...